Članak

Traži pravdu za sina

20. Marta 2013.00:00
Anđelka Arnautalić, čiji je sin ubijen početkom rata nedaleko od svoje kuće u Brčkom, počela je štrajk glađu pred zgradom Tužilaštva Brčko Distrikta, zahtijevajući od nadležnih institucija da privedu licu pravde odgovorne za ovo djelo.

This post is also available in: English

“Prije deset godina nam podnijela tužbu za ratni zločin protiv ljudi koji su izvršili ubistvo mog sina. Njih su u međuvremenu uhapsili, a potom su oslobođeni. Tražim od nadležnih da ih ponovo privedu i dok se to ne desi, ja ću ovdje štajkovati glađu, pa makar i umrla”, kazala je Anđelka Arnautalić.

Anđelka Arnautalić na transparentu je ispisala da za nekažnjavanje odgovornih smatra Zekeriju Mujkanovića, glavnog tužioca Brčko Distrikta, kao i da on treba da podnese ostavku.

Udruženje porodica nestalih, nasilno odvedenih i ubijenih Bošnjaka Brčko Distrikta podržalo je ovu majku u njenim nastojanjima.

“Nažalost, poučeni dosadašnjim iskustvom rada ovdašnjih pravosudnih institucija, ne vjerujem da će Anđelka išta postići”, izjavio je Ramiz Ahmetović, predsjednik ovog udruženja.

Prema njegovim riječima, Anđelka Arnautović tvrdi da su Kosta Kostić, Raco Simić i Miloš Milošević došli u njenu kuću i rekli joj da su joj zaklali sina, tako da više ne brine za njega.

“Nažalost, to joj sud nije povjerovao, vjerovatno jer nisu imali dokaza”, dodao je Ahmetović.

Tužilaštvo Brčko Distrikta je 2006. godine podiglo optužnicu protiv Koste Kostića, Race Simića i Miloša Miloševića za ratni zločin zbog ubistva Jasmina Arnautalića, a Osnovni sud Brčko Distrikta ih je oslobodio optužbi.

“Tužilaštvo se žalilo na ovakvu odluku, a Apelacioni sud je 2007. godine potvrdio prvostepenu oslobađajuću presudu”, kazao je Zekerija Mujkanović, glavni tužilac Tužilaštva Brčko Distrikta.

Kostić, Simić i Milošević su oslobođeni od optužbe, jer je sud zaključio da nema dovoljno dokaza o njihovoj odgovornosti.

“Kao čovjek, suosjećam sa bolom Anđelke Arnautalić zbog gubitka sina ubijenog u ratnom zločinu 1992., ali nakon što je Apelacioni sud potvrdio prvostepenu oslobađajuću presudu, Tužilaštvo je u ovom slučaju iscrpilo sve svoje nadležnosti i mora poštovati odluke koje su sudovi donijeli”, kazao je tužilac Mujkanović.

On je apelovao na javnost da podrži aktivnosti Tužilaštva i naglasio da treba razbijati postojeće predrasude i razvijati svijest građana o potrebi svjedočenja u predmetima ratnih zločina.

Mirsad Arnautović


This post is also available in: English