Članak

Mještani presudili

13. Marta 2013.00:00
U nastavku suđenja Slavku Stričeviću za zločin počinjen na području Bosanskog Petrovca, svjedoci Optužbe ispričali su pred Kantonalnim sudom u Bihaću kako je optuženi učestvovao u ubistvu i maltretiranju zarobljenih pripadnika Armije BiH.

This post is also available in: English

Svjedok Optužbe Veselko Ožegović kazao je kako su 28. juna 1992. godine došli po njega kući u selu Bravsko i poručili mu da ide do Pošte traktorom, jer je “Obrad Ožegović ubio jednog ustašu”.

Kako se nije odmah odazvao ovom pozivu, u kuću mu je došao naoružan Petar Babić i naredio mu da krene traktorom jer treba sahraniti ubijenog.

“Kod Pošte je bilo okupljeno skoro cijelo selo. Tu su stajala dva nepoznata mladića s rukama podignutim uvis, a jedan je ležao mrtav. Iz Pošte je izašao Slavko i naredio njima dvojici da na traktorsku prikolicu utovare ubijenog. Naredio mi je da pratim kolonu. Mislio sam da ga vozimo na groblje, međutim rekao je da ih nećemo sahraniti, već baciti u Dervišovu jamu”, prisjetio se svjedok.

Kod lokaliteta ove jame, kako je dodao Veselko Ožegović, dvojica zarobljenika su iznijela ubijenog iz traktorske prikolice, a Stričević je ispalio dva rafala u njih.

“Jedan od njih, onaj najmlađi kovrdžave kose, davao je još znake života, ali mu je prišao Milutin i u glavu mu ispucao jedan metak. Nakon toga su ih u jamu bacili Slavko, Milutin i Obrad”, kazao je svjedok Ožegović.

Stričević je optužen da je, kao pripadnik rezervnog sastava policije Republike Srpske, u drugoj polovini juna 1992. godine, zajedno sa Obradom Ožegovićem i Milutinom Babićem, tadašnjim pripadnicima Vojske Republike Srpske, ubio tri zarobljenika – Mustafu Cikotu, Emsuda Smailovića i Sadka Burnića.

Prema navodima optužnice, nakon što su mještani sela Jasenovac 28. juna 1992. zarobljenike sproveli do Pošte u selu Bravsko, Slavko Stričević zvani Švabo ih je prilikom ispitivanja fizički zlostavljao, udarajući ih šakama u predjelu glave.

Sadka Burnića je, kako je navedeno, iz pištolja ubio Obrad Ožegović, koji je nedostupan pravosudnim organima. Prema optužnici, Stričević je naredio drugoj dvojici zarobljenika da tijelo ubijenog ubace na traktorsku prikolicu, te ih je sa Babićem, koji je također nedostupan, odvezao do lokaliteta Derviševe jame i ubio ih.

Svjedok Vajo Šobot je pred zoru saznao da su u blizini njegove kuće tri zarobljenika.

“Kako nismo znali šta ćemo, krenuli smo s njima do Pošte da nazovemo komandu i vidimo šta dalje. Jedan od njih usput mi je predao pištolj i municiju. Masa, skoro cijelo selo bilo je okupljeno. Udarili su ih mnogi, a prednjačio je Branko Babić, koji ih je štapom tukao”, rekao je Šobot.

On je dodao da su nakon pola sata stigla dva naoružana muškarca u vojnoj uniformi i jedan od njih pucao je jednom od zarobljenika u zatiljak:

“Ne znam ko je on. Bilo mi je strašno teško kada sam vidio to ubistvo i otišao sam kući. Slavko je bio tu, ali ne znam je li bio naoružan i u uniformi. Ne znam ko je ubio tog mladića, ali se kasnije pričalo da je to bio Babić.”

O ovom događaju svjedočili su i bračni par Slavko i Dušanka Šobot, koji su prisustvovali fizičkom maltretiranju zarobljenika pred Poštom, u kojem je, prema njihovim navodima, prednjačio Branko Babić, ali i optuženi Stričević.

Kazali su da je jednog zarobljenika pred očima svih mještana ubio Obrad Ožegović.

Nastavak glavnog pretresa zakazan je za 11. april.

                                                                                                                                                              Dž.Dž.

Povezani članci

Dženita Džubur


This post is also available in: English