Članak

Godinu i po za zlostavljanje zarobljenika

11. Marta 2013.00:00
Vrhovni sud Federacije BiH osudio je Ivana Kolera na godinu i po zatvora zbog zločina protiv ratnih zarobljenika u Tuzli 1992. godine.

This post is also available in: English

Koler je kao stražar u Okružnom vojnom zatvoru u Tuzli od početka juna do 15. jula 1992. godine nečovječno postupao prema ranjenim pripadnicima tadašnje Jugoslovenske narodne armije (JNA).

Vijeće je nakon obnovljenog suđenja zaključilo da je Koler fizički i psihički zlostavljao sedam pripadnika JNA koji su ranjeni na Brčanskoj malti 15. maja 1992. godine.

On je ranjene zatvorenike u više navrata tukao rukama, palicom i otpušivačem za toalet, udarao ih u rane, tjerao da ližu sanitarije i prijetio im da će biti strijeljani.

U nedostatku pouzdanih dokaza, Koler je oslobođen po tri tačke optužnice za nečovječno postupanje.

“Imajući u vidu težinu djela i ličnost optuženog, i činjenicu da je u vrijeme počinjenja djela imao nepunih 20 godina, Vijeće je ublažilo kaznu i smatra da je ona adekvatna”, obrazložila je Zorica Gogala, predsjedavajuća Vijeća Vrhovnog suda.

Kantonalni sud u Tuzli je u septembru 2011. oslobodio Kolera optužbi, ali je Vrhovni sud ukinuo ovu presudu i obnovio suđenje.

S obzirom da je nakon oslobađajuće presude optuženi proglašen krivim, dozvoljena je žalba trećestepenom vijeću Vrhovnog suda.

Marija Taušan


This post is also available in: English