Članak

Zatražena blaža kazna

8. Marta 2013.00:00
Odbrana Ivana Jakovljevića, koji je pred Kantonalnim sudom u Mostaru osuđen na šest godina zatvora zbog zločina u Prozoru, zatražila je obnavljanje suđenja ili smanjenje kazne.

This post is also available in: English

Optužba je predložila Vrhovnom sudu Federacije BiH da se žalba Odbrane odbije kao neosnovana i da se potvrdi prvostepena presuda kojom je Jakovljević u oktobru 2012. proglašen krivim za ubistvo i nečovječno postupanje.

Jakovljević je osuđen da je kao pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO) na području sela Zahum i lokaliteta Zvirnjača u općini Prozor/Rama, nečovječno postupao prema zatvorenom civilu, malodobnom Enesu Konjariću, te za ubistvo također malodobnog civila Elvedina Konjarića.

Davor Šilić, branilac optuženog, zatražio je ukidanje presude i ponovno suđenje ili oslobađanje optuženog ili izricanje kazne ispod pet godina.

On je istaknuo da Jakovljević negira da je udario Enesa Konjarića, dok ne negira da je ispalio rafal prema grupi ljudi u kojoj je bio Elvedin Konjarić, koji je od zadobijenog hica podlegao, te naglasio da je izrazio kajanje.

“Optuženi nije ciljano pucao u Elvedina Konjarića, već je pucao u grupu u kojoj je bio ovaj oštećeni, i to tako što je pucao iznad grupe. Kako se dogodilo da pogodi oštećenog nije mu jasno, ali pretpostavlja da je puška iz koje je pucao promijenila prvobitni položaj”, istaknula je Odbrana u žalbi.

Branilac Šilić je zaključio da je optuženi pucao zbog toga što je bio pod dejstvom alkohola.

“Vještak je utvrdio da je optuženi u vrijeme izvršenja djela bio bitno smanjeno uračunljiv”, kazao je Šilić.

Jasna Pećanac, federalna tužiteljica, rekla je da je vještak utvrdio da je optuženi “najvjerovatnije” bio bitno smanjeno uračunljiv.

“Smatram da je prvostepeni sud pravilno i potpuno procijenio činjenično stanje i da je izrečena kazna adekvatna stepenu krivnje optuženog”, kazala je Pećanac.

Jakovljević nije prisustvovao žalbenoj sjednici, a Vrhovni sud FBiH će odluku donijeti naknadno.

Albina Sorguč


This post is also available in: English