Članak

Lokalno pravosuđe – Bihać: Institucionalna podrška svjedocima

22. Februara 2013.00:00
Nevladina organizacija “Medica” iz Zenice uspostavila je u Bihaću mrežu koja će prije, za vrijeme i poslije svjedočenja pružati podršku svjedocima ratnih zločina, seksualnog nasilja i drugih djela.

This post is also available in: English

Organizacija je do sada uspostavila ove mreže na području Zeničko-dobojskog i Srednjobosanskog kantona.

“Ovo su prve institucionalne mreže koje su uspostavljene na području Balkana i ja sam ponosna da smo danas uspostavili treću institucionalnu mrežu na području Unsko-sanskog kantona i što se u isto vrijeme uspostavlja institucionalna mreža na području regije Banje Luke”, kazala je Sabiha Husić, direktorica “Medice”.

Ona je istakla da je cilj mreže da se svi akteri koji rade na na ovom polju – centri za socijalni rad i mentalno zdravlje, pravosuđe i nevladine organizacije – uvežu i svoje resurse stave na raspolaganje žrtvama svjedocima.

“Jako je važno dobiti podršku nakon svjedočenja, jer većina naših svjedoka su bili uključeni u individualni terapijski rad upravo nakon svjedočenja, kada doživljavaju ponovnu retraumatizaciju”, objasnila je Husić.

Predsjednica Kantonalnog suda u Bihaću Edina Arnautović smatra da će uspostavljanje mreže za podršku svjedocima olakšati i rad suda, ne samo u predmetima ratnih zločina već i drugim sudskim postupcima, a posebno onima u koje su uključeni maloljetnici.

“U toku je i implementacija projekta UNDP-a za formiranje odjela za podršku svjedocima pri Kantonalnom sudu. Međutim, ta će se podrška odnositi samo na tok krivičnog postupka, nakon čega svjedoci budu prepušteni sami sebi. Stoga je formiranje ove mreže jako bitno”, kazala je Arnautović.

Uspostavljanje mreže i u Kantonalnom tužilaštvu u Bihaću ocjenjuju vrlo značajnim.

“Po prvi put na sistematičan način dajemo podršku oštećenim licima u krivičnom postupku. Nama u istragama će ovo biti jako značajno, jer će svjedoci biti relaksiraniji pošto će moći ostvariti medicinsku zaštitu i neke beneficije koje se tiču materijalnih prava”, ocijenio je tužilac Jasmin Mesić.

Dž.D.

This post is also available in: English