Članak

Karadžić: Pripisivanje tuđih zločina

8. Februara 2013.00:00
U nastavku suđenja Radovanu Karadžiću, bivši pripadnik Službe državne bezbjednosti Edin Garaplija je rekao da je jedinica “Ševe” tokom rata vršila zločine koji su pripisivani srpskoj strani.

This post is also available in: English

Svjedočeći po obavezujućem nalogu Haškog suda, nakon što je odbio da svjedoči u korist Karadžića, Garaplija je ispričao da je jedinica “Ševe” – koja je djelovala unutar Službe državne bezbjednosti – snajperom ubila francuskog pripadnika UNPROFOR-a 1995. i da je to potom pripisano srpskoj strani.

Prema svjedočenju Garaplije, “Ševe” su počinile i druge zločine, poput atentata na generala Armije BiH (ABiH) Sefera Halilovića, ubistva srpskih civila na Grbavici i strijeljanja zarobljenih srpskih vojnika u jednom sarajevskom parku. Za pokušaj ubistva generala Halilovića krivica je takođe bila pripisana Vojsci Republike Srpske (VRS), dodao je svjedok.

Karadžić je optužen za terorisanje civila u Sarajevu granatiranjem i snajperskim djelovanjem. Haško tužilaštvo ga tereti i za genocid u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za toace.

Garaplija je posvjedočio da je kao šef antiterorističkog odsjeka u Službi državne bezbjednosti u akciji razbijanja “Ševa” 1996. godine uhapsio i ispitivao Nedžada Herendu, vođu te “terorističke grupe”. Herendina priznanja bila su, kako je svjedok kazao, “šokantna” i “jako kompromitujuća za bosansku odbranu”.

“Herenda nam je rekao da je dobio zadatak da dejstvuje snajperima po srpskim položajima na Grbavici i da je to često radio sa zgrade Izvršnog vijeća. Odatle je 1995., po svom priznanju, pucao i na francuskog vojnika UNPROFOR-a. Ne znam da li je imao naredbu ili je to učinio samoinicijativno, ali je to bilo kompromitujuće”, izjavio je Garaplija.

U trenutku kada je na njega pucano, francuski vojnik je, prema riječima svjedoka, na ulici ispred hotela “Holiday Inn” u Sarajevu podizao barikadu koja bi građane štitila od vatre sa srpske strane.

Garaplija je potvrdio da mu je Herenda kazao “da je on pucao kako bi Ujedinjene nacije okrivile Srbe”, što su kasnije ponovili i “određeni bosanski zvaničnici”.

Herenda je priznao i da je iz snajpera ubijao civile na Grbavici, koja je bila pod kontrolom VRS-a. “Na moje pitanje kako je znao da se radi o civilima, Herenda je rekao da je birao žene u crnini, jer je tako znao da su Srpkinje”, kazao je svjedok.

Kako je Garaplija posvjedočio, Herenda je potvrdio i da je “za svoje akcije dobijao novac”. Na pitanje predsjedavajućeg sudije O-Gon Kwona da li je Herenda pominjao da je iz snajpera gađao i bošnjačke civile, Garaplija je odgovorio negativno.

Garaplija je rekao da je istraživao i druge zločine “Ševa”, poput “likvidacije zarobljenih srpskih vojnika i civila u Velikom parku u Sarajevu”.

On je izjavio i da su ga vlasti u BiH, odmah pošto je dokumentovao zločine “Ševa”, uhapsile i optužile za Herendinu otmicu, pokušaj ubistva i zlostavljanje.

“Uslijedio je montirani sudski proces, kojim su određene strukture pokušale zataškati zločine koje su počinile ‘Ševe’”, kazao je Garaplija.

Poslije prvostepene osuđujuće presude i dvogodišnjeg boravka u zatvoru, Garaplija je, kako je ispričao, odlukom Vrhovnog suda BiH bio oslobođen većine optužbi i pušten na slobodu. Za Nedžada Herendu svjedok je rekao da je nestao i da ne zna gdje se nalazi.

Suđenje Karadžiću biće nastavljeno u utorak, 12. februara.

R.M.

This post is also available in: English