Članak

Lokalno pravosuđe – Doboj: Presuda Ribiću 31. januara

25. Januara 2013.00:00
Okružni sud u Doboju izreći će presudu Senahidu Ribiću zvanom Bešlaga, optuženom za zločine nad civilima počinjene na području Odžaka, 31. januara ove godine.

This post is also available in: English

U završnim riječima, okružni tužilac Slavko Krulj zatražio je da optuženi Ribić bude proglašen krivim i osuđen za učešće u ubistvima i zarobljavanju civila u selu Jezero, dok je Odbrana zatražila oslobađajuću presudu zbog nedostatka dokaza.

“Optuženi je bio u selu Jezero, i to nije negirao. Svjedoci su potvrdili da se hvalio da je ubio Peru i Simu Ljubičića, te da je palio kuće lica srpske nacionalnosti”, rekao je Krulj.

Dodao je da je optuženi viđen kako ulazi u kuću u kojoj su ubijeni Sreto Mlinarević, Vlado Vidić i Zdravko Đurić.

Branilac optuženog Džavid Slamnik kazao je da se tužilac u svojoj završnoj riječi uglavnom pozivao na svjedoke koji nemaju direktna saznanja o zločinima, te da je jedini svjedok koji ima neposredna saznanja kazao: “Baš me zanima ko je taj Bešlaga”, jer nije mogao da prepozna optuženog.

“Tužilaštvo je dokazalo da su u jednoj kući ubijena tri lica, i to niko ne osporava, ali svjedok Tužilaštva, brat jednog od ubijenih, rekao je da te noći u grupi vojnika koji su kucali i na njegova vrata nije vidio optuženog”, ustvrdio je branilac.

Slamnik je kazao da Sudsko vijeće ne treba pokloniti vjeru svjedocima koji su optužili njegovog branjenika za paljenje kuća jer su se nalazili na mjestu odakle to nisu mogli vidjeti.

Optuženi Ribić je tokom iznošenja završne riječi rekao da je sa sinom ubijenog Pere Ljubičića prije nekoliko dana popio piće i postavio pitanje da li bi neko bio u društvu sa ubicom svog oca.

Prema navodima optužnice, Senahid Ribić, bivši pripadnik 102. brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO), od maja do jula 1992. godine na području Odžaka vršio je nezakonito lišavanje slobode, te fizičko i psihičko zlostavljanje zarobljenih civila, kao i ubistva civila.

Prije iznošenja završnih riječi, u svoju korist svjedočio je i optuženi Ribić koji je negirao sve tačke optužnice.

Kazao je da je za ubistvo trojice civila u Jezeru čuo dan kasnije, dok je bio na liniji u selu Garevac. Negirao je i umiješanost u ubistva Pere i Sime Ljubičića.

Suđenje Senahidu Ribiću počelo je 17. septembra prošle godine.

A.G.

This post is also available in: English