Članak

Karadžić: Šok zbog Markala

18. Januara 2013.00:00
Svjedočeći u odbranu Radovana Karadžića, britanski oficir koji je 1994. služio u UNPROFOR-u izjavio je da je uvjeren da Vojska Republike Srpske (VRS) nije ispalila granatu koja je na sarajevskoj pijaci Markale u februaru te godine ubila i ranila desetine

This post is also available in: English

građana.

Britanski oficir sa pseudonimom KW-570 izjavio je da je VRS bila optužena i prije nego što je istraga obavljena.

On je rekao da je “krajnje neobično” što je pijacu pogodila jedna granata, ako se ima u vidu da je iz minobacača neophodno ispaliti više projektila da bi se cilj pogodio, što je VRS obično i činila.

Svjedok, koji je kazao da je bio na licu mjesta, naznačio je da bi zbog visokih zgrada koje okružuju Markale, putanja granate morala biti gotovo okomita, što ga je navodilo na zaključak da je bila ispaljena “iz neposredne blizine”.

“Bili smo šokirani da je samo jedna granata mogla ubiti i raniti toliki broj ljudi… To je bilo moguće samo ako je pijaca bila dupke puna”, rekao je KW-570.

U izvještajima UNPROFOR-a, po njegovim riječima, navodilo se da su granatu na Markale mogli ispaliti “mudžahedini” koji su gađali “Jevreje koji su se evakuisali”, ali su “promašili”. Svjedok je kazao da je UNPROFOR pominjao i mogućnost da je neko granatu bacio sa neke od okolnih zgrada.

Karadžić, bivši predsjednik Republike Srpske, optužen je za genocid u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce. Na teret mu je stavljeno i terorisanje civila u Sarajevu dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem, a kao jedan od incidenata je naveden masakr na Markalama 5. februara 1994. godine, kada je ubijeno 66 osoba, a više od 140 ranjeno.

Kako je izjavio svjedok, tadašnji komandant UNPROFOR-a Michael Rose sutradan je generalu Armije BiH (ABiH) Jovanu Divjaku rekao da “ima dokaze” da je “možda” ABiH gađala Markale. Generali ABiH to su dočekali “potpunom tišinom”, a zatim je uslijedio “niz opravdanja”.

Snage ABiH u Sarajevu imale su, po svjedoku, “strategiju“ da izazivaju incidente u gradu kako bi okrivile Srbe, u nastojanju da izazovu međunarodnu intervenciju. Ta strategija je uključivala otvaranje vatre iz civilnih objekata, uključujući i bolnice.

KW-570 izjavio je i da vlada u Sarajevu nije željela da olakša patnje civilnog stanovništva i da je jednom prilikom spriječila obnavljanje isporuke vode.

Dok ga je unakrsno ispitivala tužiteljka Caroline Edgerton, svjedok je potvrdio da nije ekspert za minobacače i da nikada nije učestvovao u istragama o eksplozijama.

Suđenje Karadžiću biće nastavljeno u ponedjeljak, 21. januara.

R.M.

This post is also available in: English