Članak

Lokalno pravosuđe – Banjaluka: Stojanoviću tri godine

17. Januara 2013.00:00
Ranko Stojanović osuđen je u Okružnom sudu u Banjaluci na tri godine zatvora za zločin protiv civilnog stanovništva počinjen u Kotor-Varoši.

This post is also available in: English

Stojanović je proglašen krivim da je 9. avgusta 1992. godine, sa još jednom osobom, ubio Iliju Antunovića iz Orahova kod Kotor-Varoši.

Sudsko vijeće zaključilo je da je Tužilaštvo u potpunosti dokazalo navode optužnice.

Stojanović je iz autobusa koji je prevozio Hrvate iz sela Orahovo prema Travniku izveo Antunovića i stavio mu lisice na ruke.

“Tada se sa još jednim nepoznatim pripadnikom policijske stanice službenim vozilom odvezao u pravcu Kneževa. Na neutvrđen način, ubili su Antunovića, čiji su posmrtni ostaci pronađeni na lokalitetu Korićanskih stijena kod Kneževa prilikom ekshumacija u maju 2003. godine”, konstatovalo je Vijeće.

Olga Pantić, predsjedavajuća Sudskog vijeća, kazala je da je kao otežavajuća okolnost u obzir uzeto to što je optuženi u to vrijeme bio pripadnik policijskih snaga.

“Kada je riječ o olakšavajućim okolnostima, u obzir je uzeto da je optuženi porodični čovjek, nagrađivani pripadnik policijskih snaga, da do sada nikada nije osuđivan, kao i protek vremena, te korektno ponašanje tokom suđenja”, obrazložila je Pantić.

Kao posebno olakšavajuću okolnost, kako je istakla, Vijeće je cijenilo da je Stojanović tokom ratnih sukoba pomagao osobama bošnjačke i hrvatske nacionalnosti.                                       
                                                                                                                                                     
                                                                                                                                 G.O.

Povezani članci

This post is also available in: English