Članak

Karadžić: U kasarni izbjeglice sa suprotnih strana

21. Decembra 2012.00:00
Posljednji radni dan u ovoj godini na suđenju Radovanu Karadžiću pred Sudom u Haagu protekao je u unakrsnom ispitivanju svjedoka Odbrane Mihajla Vujasina.

This post is also available in: English

Karadžić izvodi dokaze kojima se brani od optužbi za teror nad civilima u Sarajevu dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH.

Tužiteljka Kimberly West je svjedoku, koji je tvrdio da se Vojska Republike Srpske (VRS) oko Sarajeva samo branila, predočila dokumente iz kojih proizlazi da je on komandovao napadom Rajlovačke brigade na selo Ahatovići u maju 1992. godine.

Vujasin, koji je tada bio zamjenik komandanta Rajlovačke brigade, to je negirao, tvrdeći da je na dan napada bio na sastanku sa komandantom VRS-a Ratkom Mladićem.

Odgovarajući na pitanje tužiteljke, svjedok je potvrdio da je “nekoliko stotina”, od oko 1.000 bošnjačkih mještana Ahatovića, poslije napada bilo “pritvoreno” u kasarni VRS-a u Rajlovcu.

Naglasio je da je on, zajedno sa Mirkom Krajišnikom, “jedva preživio” štiteći te Bošnjake od izbjeglih i protjeranih Srba iz sarajevskog naselja Pofalići, koji su se sklonili u kasarnu.

Mirko Krajišnik je brat bivšeg predsjednika Skupštine RS-a Momčila Krajišnika, kojeg je Sud u Haagu osudio na 20 godina zatvora zbog progona nesrba širom BiH.

“Bošnjaci su izbjegli, mi smo ih spasili i smjestili ih tu”, rekao je Vujasin.

Upitan zna li da je u Ahatovićima do kraja rata ostala samo jedna bošnjačka porodica, svjedok je odgovorio da ne zna.

“Znam samo da je stanovništvo izbjeglo u Rajlovac, pa u grad, gdje god su htjeli. Mogli su da se vrate svi koji su htjeli”, dodao je Vujasin.

Na pitanje tužiteljke West zna li da su bošnjački civili u rajlovačkoj kasarni bili “zlostavljani, prebijani i držani u nehumanim uslovima”,  Vujasin je odgovorio potvrdno, objašnjavajući da su “pojedinci” napadali Bošnjake i da mu je to stvaralo “strahovite probleme”.

U dodatnom ispitivanju, Karadžić, koji se brani sam, pitao je svjedoka da li su bošnjački civili u Rajlovcu smatrani zatvorenicima. Vujasin je odgovorio da nisu i da su vojne vlasti činile napore da ih što prije “oslobode”.

Karadžiću – optuženom za genocid počinjen u Srebrenici i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce – suđenje će se nastaviti 15. januara 2013. godine.  
                                                                                                                               R.M.

This post is also available in: English