Članak

Gasal i ostali: Novo suđenje za zločine u Bugojnu

11. Decembra 2012.16:38
Apelaciono vijeće Suda BiH ukinulo je prvostepenu presudu Nisvetu Gasalu, Musajbu Kukavici i Senadu Dautoviću, te odredilo održavanje novog suđenja.

This post is also available in: English

Zbog zločina u Bugojnu, prvostepeno vijeće je u novembru 2011. osudilo Dautovića na 13 godina zatvora, a Gasala na šest godina. Kukavica je oslobođen optužbi.

Kako se navodi u saopštenju Suda BiH, Apelaciono vijeće je u cijelosti prihvatilo žalbu optuženog Dautovića, te djelimično uvažilo žalbu Tužilaštva.

Tužilaštvo je u žalbi tražilo da Gasal i Dautović budu proglašeni krivim i za optužbe kojih su oslobođeni provostepenom presudom, kao i da im bude izrečena veća kazna.

Odbrane Gasala i Dautovića zatražile su da Apelaciono vijeće oslobodi optužene ili da odredi održavanje novog pretresa.

Apelaciono vijeće je takođe ukinulo pritvor Gasalu i Dautoviću, te njima dvojici i Kukavici odredilo mjere zabrane.

Dautović je prvostepenom presudom proglašen krivim kao nekadašnji član Ratnog predsjedništva u Bugojnu za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu s ciljem zatvaranja lica hrvatske nacionalnosti koja su se bila predala, i likvidacije onih koji su označeni kao ekstremi.

On je kao bivši načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Bugojnu osuđen za nečovječna postupanja prema zatočenicima u zgradi Gimnazije i policije.

Gasal je proglašen krivim da je, kao upravnik logora na stadionu “Iskre”, gdje je bilo zatočeno oko 300 Hrvata, snosio odgovornost za nečovječna postupanja njemu podređenih lica.

Prvostepeno vijeće Kukavicu je oslobodilo optužbi jer je zaključilo da je kao komandir straže na stadionu svoja zapažanja prenosio upravniku.

Marija Taušan


This post is also available in: English