Članak

Lokalno pravosuđe – Doboj: Utvrđivanje prebivališta optuženog

28. Novembra 2012.00:00
Zbog nedolaska optuženog Marka Miloša, bivšeg pripadnika Hrvatske vojske (HV), pred Okružnim sudom u Doboju po drugi put je odgođeno ročište za izjašnjenje o krivici po optužnici koja ga tereti za zločine nad civilnim stanovništvom počinjene na području O

This post is also available in: English

džaka i Bosanskog Broda.

Branilac optuženog po službenoj dužnosti Goran Nešković rekao je da njegov branjenik nije u Slavonskom Brodu i da ne zna pouzdano gdje se nalazi.

Okružni sud Doboj nema dokaza da je optuženom uručen sudski poziv koji mu je poslan preko Ministarstva pravde BiH na adresu u Slavonskom Brodu.

Novo ročište neće biti zakazano dok se ne utvrdi adresa prebivališta Marka Miloša.

“Općinski sud u Slavonskom Brodu obavijestio nas je u aprilu da se optuženi nalazi negdje na Jadranu. Pokušat ćemo da Ministarstvo pravde BiH, ukoliko je to u skladu sa diplomatskom praksom, uputi notu Ministarstvu pravosuđa Republike Hrvatske kako bi se utvrdilo mjesto prebivališta optuženog”, kazao je sudija za prethodno saslušanje Duško Ninković.

Marko Miloš optužen je da je, kao pripadnik Vojne policije 108. slavonsko-brodske brigade HV-a, od maja do septembra 1992. fizički i psihički zlostavljao zarobljene civile u Odžaku i Bosanskom Brodu.

Prema jednoj od 14 tačaka optužnice, Miloš je u maju 1992. godine iz vikendice na Brodskom Brdu kod Slavonskog Broda, gdje je bio improvizovani zatvor za civile, više puta izvodio i silovao jednu žensku osobu.

A.G.

Povezani članci

This post is also available in: English