Članak

Zatraženo produženje pritvora za Safeta Kovačevića

23. Novembra 2012.00:00
Tužilaštvo BiH zatražilo je produženje pritvora Safetu Kovačeviću, osumnjičenom za zločin na području Bihaća i Cazina, čemu se Odbrana usprotivila.

This post is also available in: English

Tužilac Dragan Čorlija zatražio je produženje pritvora zbog opasnosti od bjekstva.

“Osumnjičeni je državljanin Hrvatske i BiH. On isključivo živi u Hrvatskoj iako mu je porodica u BiH. Zbog povremenih poslova, on mijenja mjesta boravaka i rada. Predočeni su mu iskazi određenih svjedoka i upoznat je da je zaprijećena kazna od deset godina do dugotrajnog zatvora. U slučaju napuštanja teritorije, Hrvatska ne bi mogla isporučiti svog državljanina”, kazao je Čorlija.

On je dodao da Tužilaštvo, osim Kovačavića, vodi istragu protiv još sedam osoba, ali da je samo za njega predložen pritvor.

“Tužilaštvo planira za dva mjeseca okončati istragu i donijeti tužilačku odluku”, rekao je Čorlija.

Safet Kovačević zvani Pape osumnjičen je da je, kao pripadnik Vojne policije Petog korpusa Armije BiH (ABiH), počinio ratni zločin protiv civila i zarobljenika srpske nacionalnosti.

Šemso Numanović, branilac osumnjičenog, kazao je da činjenica da Kovačević ima dvojno državljanstvo nije razlog da bude u pritvoru.

“Njegovoj krivici ne može se pripisati što su dvije države trebale da potpišu bilateralni sporazum za izručenje osumnjičenih za pojedina djela. On u mjestu Vikići ima kuću, suprugu i troje djece, koje redovno posjećuje, i žive u vrlo prisnim odnosima”, rekao je Numanović.

Odbrana je kao jemstvo predložila nekretnine osumnjičenog, koji je uhapšen 25. oktobra ove godine.

Osumnjičeni Kovačević je kazao da nisu tačni navodi tužioca da je uhapšen kada je došao kući za Bajram, nego da je došao ranije zbog bolesnog oca i da ima svjedoke da četiri mjeseca nije bio u Hrvatskoj.

Branilac Numanović je rekao da osumnjičeni može da odgovora za “kratki događaj”, odnosno za “dvadesetominutna dešavanja u autobusu u kojem su prevoženi ratni zarobljenici, a dijelom i civili”.

“Čak se i na snimku vidi da su oštećene osobe mogle zadobiti lakše tjelesene ozljede, a ništa ne dovodi u vezu da je tu bilo teških tjelesnih povreda, mučenja, velikih patnji, intenzivnog straha ili da je neko lišen života. Zarobljenici su bili ranije u drugim zatvorima ili sličnim ustanovama. Sasvim je moguće da su neke tjelesne povrede zadobili ranije”, kazao je Numanović.

Sud će odluku donijeti naknadno.
                                                                                                                                           A.S.

Povezani članci

This post is also available in: English