Članak

Lokalno pravosuđe – Gvozden: Osvetnički pohod

21. Novembra 2012.00:00
Pred Kantonalnim sudom u Bihaću, na početku suđenja Miroslavu Gvozdenu za zločine u Sanskom Mostu počinjene 1992. godine, svjedoci su opisali ubistvo nekoliko hrvatskih civila.

Svjedoci Kantonalnog tužilaštva u Bihaću su kazali da je Mile Gvozden tokom sahrane brata optuženog rekao da trebaju osvetiti Miroslavovog ali i njegovog poginulog brata.

Bojan Gvozden, Zoran Šimčić i Ostoja Gvozden posvjedočili su kako su dva dana kasnije, 5. decembra, naoružani i predvođeni Milom Gvozdenom, krenuli ka selu Sasina, naseljenom uglavnom hrvatskim stanovništvom.

“U dvorištu su bili Mile i Miroslav, a nas trojica smo ostali na cesti. Mile je ubio prvo jednog čovjeka, a zatim jednu mlađu ženu i babu koja je stajala kraj nekog bunara. Nas trojica smo ostali preneraženi, jer smo mislili da će osveta biti samo pucanje i zastrašivanje mještana”, prisjetio se svjedok Bojan Gvozden.

Prema njegovim riječima, Mile je rekao da idu dalje i zaustavio zaprežna kola na kojima su bila dva muškarca i dijete.

“Pucao je u jednog od odraslih muškaraca, a zatim i on i Miroslav u drugog, koji je krenuo da siđe s konjskih kola. Kasnije sam čuo da je taj čovjek preživio. Djetetu sam rekao ‘bježi’, i ono je otrčalo. Za njim nije niko pucao”, kazao je Bojan Gvozden.

Kako je dodao, Mile je potom pucao u čovjeka koji mu je rekao da se zove Ivo, a potom je s Miroslavom ušao u još jednu kuću.

“Čuli su se pucnjevi, a kada su njih dvojica izašli, Mile je rekao: ‘Ubio sam mladence.’ Nakon toga smo se vratili svojim kućama. Uskoro je po nas došla Vojna policija”, kazao je svjedok.

Tužilaštvo u Bihaću je u martu ove godine optužilo Miroslava Gvozdena da je s drugim pripadnicima Vojske Republike Srpske (VRS) u mjestu Tomašica (općina Sanski Most) počinio ubistvo šest civila hrvatske nacionalnosti. Kako se navodi, ubijeni su Pero Topalović, Mara Šalić, Draginja Šalić, Mile Topalović, Mate Matoš i Manda Matoš.

Svjedoci Ostoja Gvozden i Zoran Šimčić, koji je u to vrijeme imao 16 godina, dali su skoro identične izjave.

“Vojna policija nas je privela, prvo u Sanski Most, a zatim u Banju Luku. Mene su nakon ispitivanja sutradan poslali kući, a drugi su ostali u pritvoru, mislim skoro mjesec dana”, kazao je Šimčić.

Optuženi Gvozden Miroslav pitao je svjedoke da li se sjećaju da je upravo on spasio dijete i nekoliko drugih osoba hrvatske nacionalnosti rekavši im da bježe. Nijedan od trojice svjedoka to nije potvrdio.

Suđenje će biti nastavljeno 3. decembra.
Dž.D.