Članak

Lokalno pravosuđe – Hadžić i Hodžić: Par šamara

15. Novembra 2012.00:00
U nastavku suđenja Galibu Hadžiću i Nijazu Hodžiću, optuženima za zločin na području Brčkog, svjedoci Tužilaštva Božo Simić i Marko Cvjetinović su govorili o zarobljeništvu u Gornjem Rahiću.

This post is also available in: English

Marko Cvjetinović je kazao da ga je optuženi Galib Hadžić prilikom ispitivanja par puta ošamario.

On je rekao da je zarobljen 14. septembra 1992. godine, prilikom napada bošnjačkih i hrvatskih jedinica na sela bukvičke regije, te da je prebačen u Gornji Rahić.

Smješten je, kako je dodao, u jednu garažu, gdje je bilo od 20 do 25 zarobljenika, koji su kazali da su također bili maltretirani prilikom ispitivanja.

Prema optužnici, Hadžić i Hodžić su sudjelovali u mučenju i nečovječnom postupanju prema civilima i ratnim zarobljenicima srpske nacionalnosti s područja Bukvika (Brčko Distrikt) tokom 1992. i 1993. godine.

Hadžić je, kako se navodi, bio inspektor u Stanici javne bezbjednosti (SJB) u Brčkom, a Hodžić vojni policajac pri Hrvatskom vijeću obrane (HVO), koji je u to vrijeme obavljao i poslove osiguranja logora.

Svjedok Božo Simić je naveo da je nakon zarobljavanja 14. septembra odveden u selo Ulice, gdje ga je izvjesni Braco šamarao, a poslije je odvezen u Gornji Rahić i tokom cijelog puta je udaran.

“Smjestili su nas u taj Rasadnik, gdje su dvojicu koji su dovezeni sa mnom odvodili pojedinačno na ispitivanje u susjednu prostoriju, odakle se čulo da ih udaraju. Kada su se vratili, vidio sam da imaju modrice na  licu”, ispričao je Simić.

On je kazao da njega niko nije ispitivao ni udarao, ali da su mu druga dvojica rekli da ih je ispitivao optuženi Hadžić.

“Nakon mjesec dana boravka u garaži u tom Rasadniku, prebačen sam u školu, gdje sam od jednog zatvorenika srpske nacionalnosti čuo da ga je udario optuženi Nijaz Hodžić”, rekao je Simić.

Nastavak suđenja zakazan je za 12. decembar.

M.A.

This post is also available in: English