Članak

Krsmanović: Odvođenje iz Rodić Brda

14. Novembra 2012.00:00
Na suđenju Oliveru Krsmanoviću, optuženom za zločine u Višegradu, zaštićena svjedokinja Tužilaštva BiH izjavila je da je čula kako je optuženi bio u naselju Rodić Brdo, odakle su odvođeni muškarci, kao i da je učestvovao u jednom silovanju.

This post is also available in: English

Svjedokinja OK-16 je ispričala da su njene komšije Rešad Mucovski i Fadil Zukić u junu ili julu 1992. godine odvedeni iz Rodić Brda i ubijeni.

“Od Rešadove majke Bahre sam čula da joj je odveden sin i da ga je ubio naš komšija Jovan Popović. Rekao joj je: ‘Ubio sam ti sina. Drina ga je odnijela.’ (…) Za OK-13 mi je spominjala da su dolazili optuženi Oliver Krsmanović i Milan Lukić, odveli je u noći i zadržali tri do četiri sata. Rekla je da su je ova dvojica silovali”, ispričala je OK-16.

Ona je na pitanje tužioca potvrdila da je Bahra “spomenula Olivera i za odvođenje”.

Odbrana je uložila prigovor pošto silovanje o kojem je govorila nije predmet optužnice, kao i zbog toga što svjedokinja OK-13 to nije spominjala u svom iskazu.

Krsmanovićev branilac Slaviša Prodanović pitao je svjedokinju zbog čega je, u iskazu koji je dala prije dvije godine, navela da je bila očevidac kada su došli “Jovan Popović i srpski vojnici”.

OK-16, koja je svjedočila iz odvojene prostorije, odgovorila je da nije vidjela optuženog, ali da je čula da je bio u “naselju, u drugim kućama”.

Krsmanoviću optužnica na teret stavlja hapšenje i nestanak dva muškarca iz višegradskog naselja Rodić Brdo, koji su posljednji put viđeni 10. juna 1992. godine.

On je, kao bivši pripadnik Druge podrinjske lake pješadijske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), optužen za ubistva, silovanja i prisilne nestanke bošnjačkog stanovništva u Višegradu.

Na ovom suđenju u korist Optužbe je svjedočila zaštićena svjedokinja OK-5, koja je kazala da je optuženog viđala u ugostiteljskom objektu u Višegradu, gdje je radila u kuhinji.

“Tu su dolazili Milan Lukić, a s njim su bili i Sredoje i Mitar Vasiljević. Viđala sam i Momira Savića, s kojim su bili Boško Savić i neki Jevđić. Dolazili bi u uniformi i s oružjem. Oliver je nekad bio namazan crnom bojom po licu, tad bi nosio i traku oko glave”, prisjetila se OK-5.

Ona je dodala da ne zna da li je Krsmanović počinio neko krivično djelo, a u ugostiteljskom objektu ga je nekad “viđala s Milanom, nekad s Momirom”.

Odgovarajući na pitanja optuženog, ona nije mogla precizirati da li je Krsmanović prilazio njima ili oni njemu.

“Oni su sjedili sa mnom, jer sam ja tad imao para”, prokomentarisao je Krsmanović.

Milan Lukić je, kao bivši vođa paravojne jedinice “Beli orlovi”, osuđen prvostepenom presudom Haškog tribunala na kaznu doživotnog zatvora zbog zločina počinjenih u Višegradu, a Sredoje Lukić na 30 godina.

Mitar Vasiljević ranije je pravosnažno osuđen u Haagu na 15 godina zatvora, dok je Momir Savić pred Sudom BiH pravosnažno osuđen na 17 godina zatvora. On se nalazi u bjekstvu.

Nastavak suđenja Krsmanoviću je u utorak, 20. novembra.

M.T.

Povezani članci

This post is also available in: English