Članak

Memić i ostali: Iskrsli dodatni dokumenti

13. Novembra 2012.00:00
Nehru Ganić, vojni vještak, zaključio je da 16. aprila 1993., na dan počinjenja zločina u Trusini kod Konjica, odred “Zulfikar” nije bio pri Štabu Vrhovne komande Armije BiH (ABiH), već u Prvom korpusu.

This post is also available in: English

Vještak Tužilaštva BiH je u pisanoj analizi izrazio sumnju da je bila zaživjela naredba od 12. aprila 1993. u kojoj je navedeno da odred “Zulfikar” iz Štaba Vrhovne komande prelazi u sastav Prvog korpusa, pri kojem je bila i Operativna grupa “Igman”.

Međutim, rekao je kako je svaku sumnju otklonio uvidom u “dodatne dokumente”. Sudskom vijeću nije bilo poznato “koja je to druga dokumentacija”, te je najavilo da će o tome postaviti pitanja.

“Očito je da je odred bio potčinjen, odnosno stavljen u sastav Prvog korpusa, koji ga je pridodao Operativnoj grupi ‘Igman’”, kazao je vještak Ganić, koji je tokom suđenja odgovarao na pitanja Edine Rešidović, braniteljice optuženog Nihada Bojadžića.

Vještak se složio sa braniteljicom da se kroz borbene izvještaje Prvog korpusa i Operativne grupe “Igman” najbolje može vidjeti je li bila zaživjela naredba o potčinjavanju odreda.

Prema optužnici, odred “Zulfikar” je za vrijeme učešća u napadu na selo Trusina bio pri Štabu Vrhovne komande ABiH, na čijem čelu je bio Sefer Halilović.

Vještak je dao iskaz na suđenju Nihadu Bojadžiću, Mensuru Memiću, Dževadu Salčinu, Nedžadu Hodžiću i Zulfikaru Ališpagi, nekadašnjim pripadnicima odreda “Zulfikar”, te Senadu Hakaloviću, koji je bio vojnik brigade “Neretvica”.

Ališpago je optužen što kao komandant odreda “Zulfikar” nije “preduzeo nužne i razumne mjere da počinitelji zločina budu kažnjeni”.

Vještak je rekao da je dužnost komandanta da istraži zločin u cilju kažnjavanja počinilaca ili da obavijesti pretpostavljene ako to nije u mogućnosti.

“U krajnjem slučaju će izvijestiti i time sa sebe skida odgovornost”, zaključio je Ganić.

Vještak je također kazao da ne može sa sigurnošću potvrditi da je odred “Zulfikar” bio “nosilac djestva” u Trusini, iako je to rekao 5. novembra, kada je počeo sa iznošenjem nalaza i mišljenja.

Ispitivanje Ganića bit će nastavljeno i narednog ponedjeljka, 19. novembra.

A.J.

This post is also available in: English