Članak

Lokalno pravosuđe – Ribić: Nedolazak svjedoka

13. Novembra 2012.00:00
Zbog nedolaska posljednjeg svjedoka Optužbe, pred Okružnim sudom u Doboju odgođen je nastavak suđenja Senahidu Ribiću, optuženom za zločine nad civilima u Odžaku.

This post is also available in: English

Radmila Stančić, predsjedavajuća Sudskog vijeća, rekla je da je svjedok Nenad Ljubičić poslao pisanu obavijest da nije u prilici prisustvovati suđenju.

“Ljubičić je u dopisu naveo da se nalazi u Srbiji i da ne može da izostane s radnog mjesta, te da ne zna hoće li i kada moći da svjedoči”, kazala je Stančić.

S obzirom da ne postoji mehanizam prisile koji bi svjedoka iz Srbije doveo pred Okružni sud u Doboju, tužilac Slavko Krulj predložio je da se pročita Ljubičićev iskaz dat tokom istrage.

Odbrana optuženog Ribića usprotivila se tom prijedlogu uz obrazloženje da bi ostala uskraćena da unakrsno ispita svjedoka.

“Svjedok koji dao iskaz tokom istrage ne bi trebalo da bude lišen obaveze pojavljivanja pred sudom“, rekao je branilac Džavid Slamnik.

Sudsko vijeće odlučilo je da Nenadu Ljubičiću uputi novi poziv za svjedočenje, i nastavak suđenja optuženom Ribiću zakazalo za 14. decembar.

Prema navodima optužnice, Senahid Ribić, bivši pripadnik 102. brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO), optužen je da je u periodu od maja do jula 1992. godine na području Odžaka vršio nezakonito lišavanje slobode civila, fizički i psihički zlostavljao zarobljene civile, vršio ubistva, oduzimao tuđu imovinu, te učestvovao u paljenju kuća.

A.G.

This post is also available in: English