Članak

Kornjača: Završen dokazni postupak Optužbe

23. Oktobra 2012.00:00
Ulaganjem materijalnih dokaza završen je dokazni postupak Tužilaštva BiH na suđenju Milunu Kornjači, optuženom za zločine počinjene u Čajniču.

This post is also available in: English

Tužilaštvo BiH je uložilo 147 dokaza koji nisu pojedinačno prezentovani u sudnici.

Kornjači se, kao bivšem komandantu paravojne jedinice “Plavi orlovi”, sudi za progon Bošnjaka s područja Čajniča, uključujući ubistvo 11 civila počinjeno 19. maja 1992. na Mostini.

Milana Borovčanin-Bulić, braniteljica optuženog Kornjače, tražila je da Optužba Sudu predoči nekoliko materijalnih dokaza u orginalu ili ovjerenoj fotokopiji Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY).

Tužilac Dževad Muratbegović je kazao da su orginali tih dokaza predati u postupku koji se vodi protiv Milorada Živkovića i Duška Tadića, koji su također optuženi za zločine počinjene u Čajniču.

“Dokaze, kao što su komadi odjeće i čahure, nismo kopirali i oni se također nalaze u predmetu ‘Živković i Tadić’”, kazao je Muratbegović.

Za zločine počinjene u Čajniču, u odvojenom postupku sudi se Živkoviću i Tadiću. Živković je, prema optužnici, bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Čajniču i član Kriznog štaba općine, a Tadić pripadnik paravojne jedinice “Plavi orlovi”.

Statusna konferencija na kojoj će Odbrana predložiti izvođenje svojih dokaza zakazana je za 21. novembar.
                                                                                                                                                   

A.S.

Povezani članci

This post is also available in: English