Članak

Lokalno pravosuđe – Doboj: Batine u Rabiću

11. Oktobra 2012.00:00
U nastavku suđenja Nihadu Hamziću zvanom Fric, optuženom za zločine nad civilima srpske nacionalnosti u Derventi i Bosanskom Brodu, svjedoci Okružnog tužilaštva u Doboju ispričali su kako su zatočenici u logoru Rabić bili fizički zlostavljani.

This post is also available in: English

Među onima koji su udarali zatočenike, kako su naveli svjedoci, bio je i optuženi.

Nedeljko Nikolić je kazao da njega niko nije zlostavljao, ali da je vidio optuženog kako rukama, nogama i palicom tuče zarobljenike u vojnom hangaru na Rabiću kod Dervente.

“Prvenstveno je tukao zatvorenike sa Čardaka, među kojima su bili Mile Kuzmanović, doktor Željko Stajčić i drugi. Bilo je dvadesetak ljudi koje su zlostavljali”, rekao je svjedok Nikolić i dodao da u Rabiću nije bilo dovoljno vode i hrane za logoraše.

Svjedok Ilija Ćuk je naveo da je optuženi Hamzić u logoru Rabić “ponekog od zatvorenika znao udariti”.

“Mene je ošamario, ali ne tako jako da sam pao od udarca. Nije udarao tako jako kao Almaz Nezirović i drugi stražari”, kazao je Ćuk.

Na pitanje Odbrane, on je potvrdio da je prije zarobljavanja u derventskom naselju Čardak, krajem aprila 1992. godine, bio vojno angažovan i da je imao oružje.

“Svi smo imali oružje – Srbi, Bošnjaci, Hrvati – i to smo krili jedni od drugih”, rekao je Ćuk.

Prema navodima optužnice, Hamzić je kao zapovjednik stražara u logorima Rabić i Polje na području Dervente, te logoru Tulek, općina Bosanski Brod, fizički i psihički zlostavljao zarobljene civile.

Svjedok Veseljko Rašić je kazao da mu u Rabiću, gdje je bio zatvoren od 28. maja do 27. juna, optuženi nije prilazio i da ga nije dirao.

“Ponekad je rukama udarao one sa Čardaka – Milu Kuzmanovića, Dragu Kneževića i druge”, ispričao je Rašić i dodao da optuženi nije “dozvoljavao da logoraši budu gladni” i da je bio po tom pitanju korektan.

Neđo Blagojević, bivši radni kolega optuženog iz tvornice obuće “Demos” u Derventi, posvjedočio je da ga je Hamzić jednom ošamario nakon pogibije “stražara Porobića”.

“Kada je Porobić poginuo, svi logoraši su plakali, jer u njegovoj smjeni nije bilo zlostavljanja zarobljenika. Tada me je Nihad udario”, kazao je Blagojević.

On je opisao i način na koji su zlostavljani zarobljenici u Čardaku.

“Poskidali su nas gole. Morali smo da stavimo tri prsta na sto, nakon čega su nas po prstima i plećima tukli palicom. U toj grupi je bio i Fric, ali nisam vidio da je nekog tukao”, rekao je Blagojević.

Blagojević je potvrdio da je u naselju Čardak imao oružje. Ovaj i svjedok Veseljko Rašić su, odgovarajući na pitanja optuženog, potvrdili da im je poznata osoba pod nadimkom Tekila i da je on “tjerao zatvorenike da pjevaju ustaške pjesme i da koriste ustaške pozdrave”.

Suđenje se nastavlja sutra, 11. oktobra.

A.G.

This post is also available in: English