Članak

Mladić: Nadmoćna sila Srba i Amerikanaca

10. Oktobra 2012.00:00
Na suđenju Ratku Mladiću, optuženom za genocid počinjen u BiH, Odbrana je uporedila granatiranje Sarajeva sa položaja Vojske Republike Srpske (VRS) sa “doktrinom nadmoćne sile” oružanih snaga SAD-a, smišljenom za brzo onesposobljavanje neprijatelja.

This post is also available in: English

Nakon što mu je tokom unakrsnog ispitivanja Mladićev branilac Dragan Ivetić izložio to poređenje, svjedok Tužilaštva Pyers Tucker uzvratio je da je razlika u “ključnom pitanju” civila koji su podvrgnuti nadmoćnoj sili.

Tucker, koji je od 1992. do 1993. bio pomoćnik komandanta UNPROFOR-a Philippea Morillona, ostao je pri jučerašnjem iskazu da je VRS izlagala civile u Sarajevu “terorističkom” grantiranju bez vidljive vojne svrhe.

Mladić, tadašnji komandant VRS-a, optužen je za terorisanje stanovništva glavnog grada BiH dugotrajnim artiljerijskim i snajperskim napadima. Njemu se sudi i za genocid počinjen u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Tucker je kazao da su pretežno bošnjačke snage u Sarajevu otvarale vatru na srpske položaje iz pokretnih minobacača u blizini bolnice Koševo i komande UNPROFOR-a u zgradi pošte.

Zbog toga, kao i zbog artiljerijske granate ispaljene na njegovu rezidenciju, po svjedokovom iskazu, Morillon je protestovao u Predsjedništvu BiH, kod Alije Izetbegovića i Ejupa Ganića.

Na sugestiju Odbrane, Tucker je kazao da je strategija “nekih elemenata” u vladi u Sarajevu bila da provociraju napade VRS-a na civilne četvrti kako bi izazvali međunarodnu intervenciju.

U tom cilju, kako je rekao, pribjegavali su “različitim trikovima” da spriječe uspostavu redovnog snabdijevanja stanovništva gasom, vodom i strujom. Te “elemente” vlasti u Sarajevu, svjedok je locirao “veoma blizu vrha”.

Upitan da li je legitimno pravo VRS-a bilo da odgovori na vatru otvorenu iz okoline bolnice i drugih civilnih objekata, britanski pukovnik odgovorio je potvrdno, naglašavajući, međutim, da se blizina bolnice pri odgovoru morala uzeti u obzir.

Kazao je da je, kao britanski artiljerijski oficir, obučavan da na vatru iz objekata zaštićenih Ženevskim konvencijama ne odgovara.

Tucker je izjavio i da mu je poslije rata u BiH jedan britanski vojni ekspert za artiljeriju, koji je učestvovao u istrazi o prvoj eksploziji na pijaci Markale, rekao da je minobacačka granata bila ispaljena sa položaja Armije BiH (ABiH).

Po optužnici protiv Mladića, granata je bila ispaljena sa položaja VRS-a. U eksploziji 5. februara 1994. poginulo je 66, a ranjeno više od 140 civila.

Tucker je potvrdio i da je znao da se tone oružja i vojnog materijala dopremaju iz Tuzle u Srebrenicu, ali da to nije bilo dovoljno za odbranu enklave.

Kazao je i da je tačno da je komandant bošnjačkih snaga u Srebrenici Naser Orić rekao generalu Morillonu da “dnevno ubija između pet i 15 Srba”.

Suđenje Mladiću biće nastavljeno 10. oktobra iskazom sljedećeg svjedoka Tužilaštva.
                                                                                                                                          
                                                                                                                                                                R.M.

This post is also available in: English