Članak

Lokalno pravosuđe – Doboj: Ubistva iz automatske puške

28. Septembra 2012.00:00
U nastavku suđenja Senahidu Ribiću zvanom Bešlaga za zločine počinjene u Odžaku, sudski vještak i svjedok Okružnog tužilaštva su govorili o ubistvu civila u selu Jezero.

This post is also available in: English

U nastavku suđenja Senahidu Ribiću zvanom Bešlaga za zločine počinjene u Odžaku, sudski vještak i svjedok Okružnog tužilaštva su govorili o ubistvu civila u selu Jezero.

Patolog Ljubomir Curkić objasnio je da se na osnovu izvještaja policije u Odžaku od 31. 05. 1992. godine može zaključiti da su Sreto Mlinarević, Vlado Vidić i Zdravko Đurić ubijeni iz automatske puške.

“Njihova smrt nastupila je nekoliko minuta poslije povređivanja”, kazao je Curkić.

Jadranko Seljaković, predratni radnik u Domu zdravlja u Odžaku, ispričao je da je u kući Rade Ljubičića na kauču vidio ubijene, među kojima je bio i njegov ujak Sreto Mlinarević.

“Sa kauča, koji smo poslije zapalili, sa komšijom Ivom Čubelom sam skinuo tijela ubijenih na pod”, kazao je svjedok.

Svjedok Seljaković je dodao da mu je poslije rata Ilija Milošević, pokojni komšija iz Jezera, ispričao da je bio u grupi zarobljenih civila koje je “vezao optuženi Ribić”.

Prema navodima optužnice, Senahid Ribić je, “u svojstvu pripadnika 102. brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Odžak, u periodu od maja do jula 1992. godine na području Odžaka vršio hapšenje civila, fizički i psihički zlostavljao zarobljene civile, ubijao civile, oduzimao tuđu imovinu, te učestvovao u paljenju kuća”.

Svjedok tvrdi da mu je Milošević ispričao i da je zajedno sa ostalim civilima, kada su pobjegli iz zarobljeništva, gledao kako gori kuća njegove babe, u kojoj je živio kao podstanar.

Nakon povratka iz Švicarske, 1998. ili 1999. godine, kazao je svjedok, u dvorištu jedne kuće u Proleterskoj ulici u Odžaku razgovarao je sa optuženim i pitao ga zašto mu je zapalio kuću.

“Senahid mi je tada kao razlog rekao da je ispod kauča pronađena vojna uniforma sivomaslinaste boje, i tu se naš razgovor završio”, kazao je Seljaković.

U nastavku suđenja nije se pojavio svjedok Nenad Ljubičić, koji će biti priveden na naredno suđenje, zakazano za 4. oktobar.

A.G.

This post is also available in: English