Članak

Zatraženo produženje pritvora Savi Živkoviću

13. Jula 2012.00:00
Tužilaštvo BiH zatražilo je od Državnog suda da Savi Živkoviću, osumnjičenom za zločin počinjen na području opštine Bratunac, produži pritvor u trajanju od 15 dana.

This post is also available in: English

Produženje pritvora za osumnjičenog Živkovića Tužilaštvo BiH zatražilo je zbog mogućnosti bijega, uticaja na svjedoke, te narušavanja javnog reda i mira. Odbrana je predložila da se prijedlog Tužilaštva BiH ne prihvati, već da osumnjičenom budu određene mjere zabrane.

“Živković je sezonski radnik u Srbiji, koji samo ponekad dolazi u posjetu porodici koja je u Bratuncu. Znači da je većinom izvan BiH. Tužilaštvo BiH je podignulo optužnicu protiv njega, što može biti dodatni razlog za bijeg”, kazala je Rut Ley, tužiteljica Tužilaštva BiH.

Odbrana je naglasila da Tužilaštvo BiH nije dalo argumente za produženje pritvora, te da osumnjičeni ne može pobjeći jer ne posjeduje državljanstvo Srbije.

“Osumnjičeni nije u finansijskoj mogućnosti da pobjegne. A što se tiče uticaja na svjedoke, istraga je završena i on više ne može uticati na njih. Također, ne postoje nikakve indicije da bi njegovo puštanje na slobodu dovelo do uznemirenja javnosti. On je jedna beznačajna ličnost u svojoj sredini”, rekao je Nenad Rubež, branilac osumnjičenog.

Tužiteljica Rut je predložila da osumnjičenom pritvor bude produžen do “potvrđivanja optužnice”, nakon čega je Sudsko vijeće pojasnilo da je potvrđivanje optužnice “neizvjestan čin”, zbog čega se pritvor ne može produžiti na takav način.

“Za Sud optužnica još uvijek ne postoji. Može biti da ona ne bude potvrđena i ne možemo odrediti pritvor do povrđivanja optužnice”, kazala je Vesna Jesenković, predsjedavajuća Sudskog vijeća.

Tužilaštvo BiH je nakon toga predložilo da pritvor Živkoviću bude produžen za 15 dana.

Živković, koji je uhapšen sredinom juna ove godine, osumnjičen je da je u maju 1992. godine počinio zločin nad bošnjačkim stanovništvom u selu Hranča (opština Bratunac).

U napadu na ovo selo 3. maja 1992., ubijene su četiri osobe, među kojima je bila i djevojčica od šest godina, a devet osoba je zarobljeno, odvedeno i niko od njih više nije viđen živ. Hranča je napadnuta i šest dana poslije, kada je ubijeno najmanje 14 osoba.

S.U.

This post is also available in: English