Članak

Lokalno pravosuđe – Popović: Osuđen na osam godina zatvora

5. Jula 2012.00:00
Okružni sud u Banjoj Luci osudio je Mirka Popovića na osam godina zatvora za ubistvo tri civila bošnjačke nacionalnosti u avgustu 1992. godine.

This post is also available in: English

Presudom je utvrđeno da je Mirko Popović iz Gradiške sa još tri osobe u maskirnim uniformama i sa čarapama na glavama 10. avgusta 1992. došao do kuće porodice Husedžinović u Gradišci, gdje je zatekao Aldu Husedžinovića, Ferida Čehajića i Rešida Ajanovića.

Popović, prema navodima presude, jednom od njih je stavio ruku na rame i rekao: “Dok mi ginemo, vi se ovdje j…”, nakon čega je tukao civile, odveo ih u drugu ulicu i kombijem ih odvezao do rijeke Save. Popović i drugi vojnici su na tom mjestu ubili trojicu civila, a tijela su pronađena poslije šest dana, stoji u presudi.

Vesna Stanković-Ćosović, predsjednica Sudskog vijeća, rekla je da je Okružno tužilaštvo van svake sumnje dokazalo da je zločin počinjen na način koji je naveden u optužnici.

“Na osnovu izjava svjedoka utvrđeno je da je u to vrijeme u Gradišci bila teška situacija zbog ratnih okolnosti. Prelaskom Hrvatske vojske (HV) preko rijeke Save 8. avgusta 1992. ubijeno je 16 vojnika i više ih je ranjeno, pa je na dan sahrane, 10. avgusta, bila naelektrisana situacija u ovom gradu”, dodala je Stanković-Ćosović.

Ona je kazala da su neki od svjedoka na suđenju potvrdili da je Popović sa svoja dva sina i još jednom osobom počinio ovaj zločin.

“Riječ je o ratnom zločinu jer su ubijeni bošnjački civili samo zbog toga što su bili druge nacionalnosti”, istakla je Stanković-Ćosović.

Predsjednica Sudskog vijeća je navela da je kao olakšavajuća okolnost uzeto to što je optuženi stariji i porodičan čovjek koji nije bio ranije osuđivan, kao i to što je zločin počinjen prije 20 godina i u ratnim okolnostima.

“Kao otežavajuća okolnost na strani optuženog je to što je na bezobziran način ubio tri mlada porodična čovjeka, koji su bili roditelji po dvoje maloljetne djece i na taj način im uskratio ljubav jednog roditelja”, rekla je Stanković-Ćosović.

G.O.

This post is also available in: English