Članak

Lokalno pravosuđe – Popović: Presuda u četvrtak

3. Jula 2012.00:00
Na suđenju Mirku Popoviću, optuženom za zločin u Bosanskoj Gradišci, svjedok Tužilaštva Ferid Begović izjavio je da mu je poznanik ispričao da je vidio optuženog s trojicom mladića bošnjačke nacionalnosti, koji su ubijeni.

This post is also available in: English

Nakon saslušanja ovog te još dvoje svjedoka, iznesene su završne riječi na suđenju Popoviću, a izricanje presude zakazano je za 5. juli.

Prema optužnici, Popović i još tri osobe su 10. avgusta 1992. godine iz kuće porodice Husejinović izveli Aldu Husedžinovića, Ferida Čehajića i Rešida Ajanovića i odveli ih do rijeke Save, gdje su ih ubili.

Begović je naveo da je poslije ubistva 15 mlađih vojnika iz Gradiške 8. avgusta 1992. u tom gradu vladala panika.

“Za ubistvo nećaka sam saznao drugi dan, i poslije pet dana pronašli smo tijela i sahranili ih. Poslije 40 dana, otišao sam u Njemačku i tamo sam sreo svoju sestru Havu, koja mi je ispričala da je po glasu prepoznala Popovića to veče kada je odveden njen sin”, rekao je Begović, kojem je Aldo Husedžinović bio sestrić.

Svjedok je kazao da mu je 2002. godine poznanik pod nadimkom Žuk ispričao kako ga je optuženi Popović 1992. istjerao iz kombija i odvezao 50 metara dalje.

Kako mu je ispričao Žuk, kombi su zaustavili Popović, njegova dva sina i još jedna nepoznata osoba.

“Žuk i još dvojica koja su bila s njim otišli su ponovo do kombija da vide šta se dešava. Tamo su vidjeli trojicu momaka, ubačenih u kombi, i mog nećaka Aldu, koji ga je zamolio da mu pomogne. Kad je Žuk otišao do Popovića da pita šta radi, on ga je pitao hoće li i on sa njim i uperio pušku u njega”, naveo je Begović.

Svjedoci Odbrane, bračni par Ilija i Ljubica Cvijić rekli su da poznaju optuženog, koji je njihov komšija, te da su 10. avgusta 1992. uveče bili kod Popovića u gostima i pričali o sahrani srpskih vojnika.

“Svjedočenjem Have Husedžinović, koja je bila neposredni svjedok odvođenja momaka, te drugih svjedoka, dokazali smo da je optuženi sa još tri osobe počinio ovaj zločin. Poslije sahrane vojnika, u Gradišci je među ljudima vladala želja za osvetom i u tom periodu, prema našim saznanjima, ubijeno je između 10 i 15 ljudi”, kazao je u završnoj riječi tužilac Branko Mitrović.

S druge strane, branilac Mirko Dabić je ocijenio da se optužnica svodi na izjavu Husedžinovićeve, koja tvrdi da je “Popovića prepoznala po glasu iako dugi niz godina prije toga nije čula kako priča”, te istakao da je bračni par Cvijić potvrdio da je bio kod optuženog kada je počinjen zločin.

G.O.

This post is also available in: English