Članak

Lokalno pravosuđe – Mostar: Privremena duševna poremećenost

15. Juna 2012.00:00
U nastavku suđenja Ivanu Jakovljeviću za zločine protiv civila na području opštine Prozor/Rama, vještak neuropsihijatar je kazao da je optuženi 1993. godine imao “privremenu duševnu poremećenost”.

This post is also available in: English

Abdulah Kučukalić, vještak neuropsihijatar, iznio je pred Kantonalnim sudom u Mostaru nalaz i mišljenje o psihičkom zdravlju optuženog Jakovljevića te stepenu uračunljivosti prilikom navodnog izvršenja krivičnog djela.

Kako je kazao Kučukalić, pregled optuženog je izvršen početkom marta ove godine na neuropsihijatrijskoj klinici u Sarajevu.

“Na osnovu dokumentacije i nakon testiranja optuženog, nismo registrovali bolest psihotičnog karaktera, ali smo registrovali da ima skromnije intelektualne sposobnosti. Utvrđeno je da je Jakovljević duže vrijeme konzumirao alkohol, što je dovelo do psihoze i deminencije. Kako je navodno krivično djelo izvršeno 1993., i pošto iz tog perioda nema medicinskih nalaza, analizirajući dokumentaciju iz 1999. godine, nesumnjivo zaključujemo da je njegovo zdravlje u tom periodu bilo oštećeno nakon konzumiranja alkohola”, izjavio je Kučukalić.

Jakovljevića optužnica Kantonalnog tužilaštva u Mostaru tereti da je, kao pripadnik Hrvatskog vijeća obrane brigade “Rama” na području sela Zahum, opština Prozor/Rama, nečovječno postupao prema zatvorenom civilu, maloljetnom Enesu Konjariću, te za ubistvo Elvedina Konjarića.  

Kučukalić je kazao da je na ponašanje optuženog 1993. godine moglo uticati i stradanje njegovog brata, što je dovelo do porasta sumnjičavosti optuženog, napetosti i frustracija.

“Analizirajući medicinsku dokumentaciju, kao i da je pola godine prije tog događaja ubijen njegov brat, može se reći da je sve to dovelo do frustracija, afektivne razdražljivosti i nesigurnosti. Ti faktori su uticali zasigurno na njegovo zdravlje, smanjenje tolerancije, što je rezultiralo smanjenom neuračunljivosti. Tako da bi najbliža definicija njegovog stanja 1993. bila privremena duševna poremećenost”, rekao je Kučukalić.

Budući da se Jakovljević, prema medicinskoj dokumentaciji, počeo liječiti 1999. godine i da od tada nije konzumirao alkohol, Kučukalić je zaključio da je je trenutno stanje optuženog u “potpunom oporavku”, što znači da je sposoban da prisustvuje suđenju.

Na ovom suđenju, nalaz i mišljenje iznio je Hamza Žujo, vještak patolog, koji je rekao da je  identifikacijom 1998. utvrđen identitet petnaestogodišnjeg Elvedina Konjarića, te da na pronađenim kostima nisu bile vidljive nikakve povrede niti prijelomi.

Nastavak suđenja zakazan je za 21. juni.

S.G.

This post is also available in: English