Članak

Lokalno pravosuđe – Šabančević: Presuda 23. aprila

20. Aprila 2012.00:00
Nakon što je okončano iznošenje završnih riječi na suđenju Almiru Šabančeviću, optuženom za zločine protiv ratnih zarobljenika, Kantonalni sud u Bihaću je izricanje presude najavio za ponedjeljak, 23. aprila.

This post is also available in: English

Jasmin Mesić, tužilac Tužilaštva Unsko-sanskog kantona (USK), u završnoj riječi kazao je da smatra kako je tokom suđenja uspio dokazati sve navode optužnice. Izjave svjedoka očevidaca, prema Mesiću, nedvojbeno dokazuju da je Šabančević učestvovao u zarobljavanju i maltretiranju pripadnika Petog korpusa Armije BiH (ABiH) i ubistvu Nihada Dizdarića.   

Tužilaštvo USK-a zatražilo je od Sudskog vijeća da Šabančevića, bivšeg pripadnika diverzantske jedinice “Jastrebovi” Narodne odbrane Autonomne pokrajine Zapadne Bosne (NO APZB), proglasi krivim i kazni po zakonu.

Odbrana optuženog je u završnom izlaganju podsjetila na činjenicu da postupak protiv Šabančevića traje skoro 17 godina.

Alaga Bajramović, branilac optuženog, rekao je da su izjave svjedoka Optužbe “nevjerodostojne i nedosljedne”.

Bajramović je kazao da Odbrana ne osporava da je Šabančević 1995. godine učestvovao u zarobljavanju pripadnika Petog korpusa, ali da optuženi nije ubio Nihada Dizdarića.

Tužilaštvo USK-a tereti Šabančevića da je u julu 1995. godine u rejonu Johovice učestvovao u zarobljavanju i maltretiranju šest pripadnika Petog korpusa ABiH, te ubistvu Nihada Dizdarića hicima iz automatske puške.

Šabančevića je Kantonalni sud u Bihaću 1997. osudio na 14 godina zatvora, nakon što je proglašen krivim za zločine nad ratnim zarobljenicima na području općine Velika Kladuša, ali je ova presuda ukinuta i naloženo je održavanje obnovljenog suđenja.

Optuženi Almir Šabančević se na kraju suđenja obratio Sudskom vijeću te je izrazio žaljenje zbog događaja koji se desio 1995., kada je imao nepunih 20 godina.

“Žao mi je zbog ubistva zarobljenika Dizdarića. Jesam učestvovao u zarobljavanju pripadnika Petog korpusa, i kao što sam svaki put do sada rekao – jesam nekoliko puta ošamario zarobljenike, ali nisam ubio Nihada Dizdarića. Neka svako odgovara za ono što je učinio. Želim samo istinu i da se ovaj postupak konačno okonča, jer sam nevin”, rekao je Šabančević.

Dž.D.

This post is also available in: English