Članak

Lokalno pravosuđe – Sarajevo: Nova optužnica protiv Boljaka

11. Aprila 2012.00:00
Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu podiglo je još jednu optužnicu protiv Ranka Boljaka, koja ga tereti za ratni zločin protiv civilnog stanovništva na području općine Ilidža tokom 1993. godine.

This post is also available in: English

Boljaka optužnica tereti da je, kao pripadnik Ilidžanske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), u jesen 1993. civilu S.K. u naselju Lužani (općina Ilidža) nanosio snažni tjelesni i duševni bol.

“Boljak je došao u stan S.K. u naselju Lužani i odmah mu prislonio cijev automatske puške ispod brade, a zatim ga oborio na pod, povukao ga za kosu, te mu oštricu noža stavio pod grlo”, navedeno je u optužnici Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu.

Optužnicu protiv Boljaka potvrdio je Kantonalni sud u Sarajevu, a optuženi će se u narednom periodu izjasniti o krivici.

Boljaku je pred Kantonalnim sudom u Sarajevu u toku suđenje za fizičko zlostavljanje, nečovječno postupanje i protivzakonito zatvaranje civila na području Ilidže i Semizovca 1992. i 1993. godine.  

U tom predmetu optužen je da je 19. maja 1992. na području općine Ilidža zaustavio konvoj s civilima i iz njega izdvojio nekoliko muškaraca, te ih fizički zlostavljao, nakon čega su ti muškarci nezakonito sprovedeni i zatočeni u Policijskoj stanici Ilidža.

Prvom optužnicom, njemu je na teret stavljeno da je u januaru i februaru 1993. godine iz logora “Planjina kuća” u naselju Semizovac – gdje su bili zatočeni civili nesrpske nacionalnosti – izdvojio desetak osoba, te ih fizički zlostavljao, nakon čega su nezakonito odvođeni na prisilne radove.

Boljak je uhapšen 19. oktobra 2011. na području općine Istočna Ilidža i od tada se nalazi u pritvoru.

A.S.  

This post is also available in: English