Članak

Lokalno pravosuđe – Tendžerić i Stanić: Presuda 9. aprila

6. Aprila 2012.00:00
Okružno tužilaštvo u Banjoj Luci zatražilo je da Radivoje Tendžerić i Dragoslav Stanić budu osuđeni za ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjen 1993. godine u Gradišci, dok je Odbrana zatražila oslobađajuću presudu.

This post is also available in: English

Okružni sud u Banjoj Luci presudu će izreći u ponedjeljak, 9. aprila.

Kako je navedeno u optužnici, Tendžerić i Stanić su 27. jula 1993. godine u Gradišci ubili bračni par Ramu i Fehimu Šabanagić. Oni su, prema optužnici, obili ulazna vrata na kući Šabanagića i počeli ih zlostavljati, a potom ih zaklali i podmetnuli požar.

Okružni tužilac Branko Mitrović zatražio je da optuženi budu osuđeni na zatvorsku kaznu, ocijenivši da je Tužilaštvo u potpunosti dokazalo navode optužnice.

“Optuženi su došli do kafića ‘Crveni oktobar’ i, poslije nekoliko pića, njih dvojica su sa Dejanom Uzorom i Nenadom Paspaljem otišli do kuće porodice Šabanagić, a Radoslav Ilišević je otišao do svog vozila. Poslije nekog vremena, vratili su se Uzor i Paspalj, a optuženi su došli kasnije, i svjedoci su potvrdili da su imali krvave majice”, rekao je Mitrović.

On je dodao da Odbrana sa svojim svjedocima nije uspjela dokazati da optuženi nisu počinili zločin.

“Pokušali su da sruše svjedočenje Uzora zbog njegovog psihičkog zdravlja, ali to nisu uspjeli, i sudski vještak je izjavio da je on bio sposoban da svjedoči”, istakao je Mitrović.

Tendžerićev advokat Milutin Đorđević rekao je da Tužilaštvo nije dokazalo navode optužnice i da su izjave svjedoka na kojem je zasnovan slučaj kontradiktorne i neistinite, te da stoga Tendžerić treba da bude oslobođen.

“Svi svjedoci Tužilaštva su bili kontradiktorni u svojim izjavama, i kad su davali iskaz u policiji ili Tužilaštvu, ili prilikom svjedočenja. Uvijek su različito pričali”, naglasio je Đorđević.

Ukoliko Sud odluči da osudi Tendžerića, kako je dodao branilac, onda treba kao olakšavajuće okolnosti uzeti da je bio mlad u vrijeme kada je počinjeno ovo djelo, da je porodični čovjek, lošeg imovinskog stanja, kao i da mu je supruga teško bolesna, te da se korektno držao tokom suđenja.

Tendžerić je u završnoj riječi ponovio da nije kriv za ova djela i da je to sve protiv njega organizovao Ilišević.

“On je to veče, dok smo sjedili u kafani ‘Crveni oktobar’, više puta ponovio da će sve to biti njegovo, dok se riješi babe i djeda. Riječ je o veoma lošem čovjeku, koji je uništio i svog rođenog brata”, rekao je Tendžerić.

Trivun Kozomara, Stanićev branilac, takođe je ocijenio da Tužilaštvo nije dokazalo da su optuženi počinili zločin koji im se stavlja na teret i da trebaju biti oslobođeni.

Stanić je naveo da je u veoma lošem odnosnu sa Paspaljem, čiji je “brat prije nekoliko godina bacio na njega bombu u jednom kafiću”.

“Uzor je u iskazima tvrdio da sam ja iz pištolja pucao u staricu, što nije tačno. On je kasnije i sam rekao da se ne sjeća da li je neko od nas bio naoružan, a i tužilac je utvrdio da nije bilo pištolja, pa to nije ni navedeno u optužnici”, rekao je Stanić.

G.O.

This post is also available in: English