Članak

Kos i ostali: Ponovno svjedočenje Stanka Kojića

4. Aprila 2012.13:18
U nastavku suđenja četvorici optuženih za genocid u Srebrenici, Odbrana drugooptuženog Stanka Kojića najavila je da će optuženi ponovno svjedočiti u svoju korist.

This post is also available in: English

Kojić je svjedočio u svoju korist 9. decembra prošle godine, kada je ispričao da je, zajedno s drugim pripadnicima Desetog diverzantskog odreda Vojske Republike Srpske (VRS), došao na Vojnu ekonomiju Branjevo, gdje su pripadnici Odreda pucali u zarobljene Bošnjake, ali da on nikoga nije ubio.

Milan Romanić, branilac optuženog Kojića, kazao je da će ponovno iskoristiti pravo da njegov branjenik svjedoči. Sudsko vijeće je prihvatilo taj prijedlog, a optuženi će svjedočiti na jednom od nastavaka suđenja, zavisno kako se budu odazivali drugi svjedoci.

Tužilaštvo BiH tereti Kojića, zajedno s Francom Kosom, Vlastimirom Golijanom i Zoranom Goronjom, za genocid u Srebrenici, odnosno za učešće u ubistvima više od 800 muškaraca i dječaka u julu 1995. godine na Vojnoj ekonomiji Branjevo.

Prema optužnici, Kos je bio komandir Prvog voda Desetog diverzantskog odreda Glavnog štaba VRS-a, a Kojić, Golijan i Goronja pripadnici istog odreda, te su svi zajedno strijeljali zarobljenike, od kojih su neki imali poveze na rukama i očima.

Na ovom suđenju Odbrana drugooptuženog prezentirala je sedam materijalnih dokaza, od kojih se većina odnosi na dešavanja u Sreberenici u julu 1995. godine.

“Prezentujemo izvještaj UNPROFOR-a o broju izbjeglica koje su došle u Tuzlu, u kojem se navodi da je preko 35.000 izbjeglica. Dakle, nedostaje još oko 1.600 lica iz Srebrenice. Ovim dokazujemo da nije istinita cifra od 8.000 nestalih Srebreničana”, kazao je Slobodan Perić, dodatni branilac Kojića, prezentirajući materijalni dokaz.

Odbrana je prezentirala i knjigu Masakr u Srebrenici Edwarda Hermana, kazavši kako tim dokazom Odbrana potvrđuje tezu da u “Srebrenici nije počinjen genocid, te da optuženi Kojić s tim nema veze”.

Slavko Ašćerić, branilac optuženog Goronje, rekao je Sudskom vijeću da mu je branjenik dao izjavu i da želi da se izjava pročita na suđenju, nakon čega je Vijeće kazalo da se izjava neće čitati, ali da optuženi može svjedočiti ukoliko želi.

“Moj branjenik mi je dao izjavu kako bih je ja pročitao. On samo tako može dati izjavu, jer ne želi da svjedoči. Ne želi da mu se postavljaju pitanja niti to može da podnese. Ukoliko Sud odbija ovaj prijedlog, ja odustajem od čitanja izjave mog branjenika”, rekao je branilac Ašćerić.

Naredno suđenje zakazano je za 10. april ove godine, kada će Odbrana Kojića saslušati još jednog svjedoka, a Odbrana Kosa uvrstiti u spis nove materijalne dokaze.

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English