Članak

Lokalno pravosuđe – Bihać: Potvrđena optužnica za zločin u Ključu

23. Februara 2012.00:00
Kantonalni sud u Bihaću potvrdio je optužnicu protiv Milana Škrbića za ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjen u Ključu.

This post is also available in: English

Škrbića, bivšeg pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), Tužilaštvo Unsko-sanskog kantona (USK) tereti za ubistvo Šukrije Medića počinjeno u junu 1992. godine.

“Naoružan automatskom puškom, u vojnoj uniformi, Škrbić je zajedno sa Vladom Unčaninom, koji je u međuvremenu preminuo, došao do kuće Šukrije Medića u Sanici (općina Ključ). Ispred ulaznih vrata zatekli su Medića, nakon čega su ga puškom uperenom u leđa odveli do voćnjaka, gdje mu je Škrbić pucao u glavu, od čega je preminuo”, kazao je Jasmin Mesić, tužilac Tužilaštva USK-a.

Optuženi Milan Škrbić iz Futoga (Republika Srbija) dugo vremena je bio nedostupan organima gonjenja u BiH.

“Nakon raspisivanja međunarodne potjernice, a zahvaljujući dobroj saradnji policijskih i obavještajnih agencija BiH i Srbije, putem međunarodne pravne pomoći, Škrbić je pronađen i ispitan kao osumnjičeni od strane istražnih organa Srbije. Time su stvoreni uslovi i da se okonča istraga, a samim tim i podigne ova optužnica”, dodao je Mesić.

Dž.D.

Povezani članci

This post is also available in: English