Članak

Optužnica za zločine u logoru u Batkoviću

22. Februara 2012.00:00
Okružno tužilaštvo u Bijeljini podiglo je optužnicu protiv četiri bivša pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) zbog zločina ubistava i premlaćivanja u logoru Batković kod Bijeljine.

This post is also available in: English

Iz Tužilaštva je saopšteno da su optuženi obavljali funkcije upravnika i zamjenika upravnika, te komandira straže logora u Batkoviću, zvanog Sabirni centar, u periodu od 1992. do 1994. godine.

Kako se navodi, optuženi su D.P. kao zamjenik komandanta komande garnizona Bijeljina i upravnik logora od 4. septembra 1992. do 11. januara 1993., P.Đ. kao upravnik logora od 11. januara 1993. do 6. juna 1994. i K.Đ. kao zamjenik upravnika logora od 1993. do polovine 1994. godine.

Njima je na teret stavljena odgovornost da nisu spriječili ni kaznili komandire koji su odgovorni za smrt i teška premlaćivanja i psihička zlostavljanja zatočenika, te da su lično naredili i nisu sprečavali odvođenje zatvorenih civila na prinudni rad.

Lice sa inicijalima M.Lj. optuženo je kao komandir voda straže za obezbjeđenje logora od 5. juna 1992. do 1. decembra 1993. godine.

M.Lj. je, prema optužnici, lično tukao i psihički maltretirao 20-ak zatočenika, te je naređivao drugim stražarima da civile fizički zlostavljaju.

U Okružnom tužilaštvu nisu mogli otkriti identitet optuženih, a u nekim medijima je objavljeno da je riječ o Petru Dmitroviću, Đoki Pajiću, Đorđu Krstiću i Ljubiši Mišiću.

U optužnici se navodi da se u logoru u Batkoviću nalazilo oko 1.700 zarobljenih civila i ratnih zarobljenika bošnjačke, hrvatske i drugih nesrpskih nacionalnosti sa područja Podrinja, Posavine, Semberije i drugih mjesta.

Od posljedica premlaćivanja, kako stoji, umrlo je šest zatočenika, jedan je ubijen iz puške, a na desetine ih je premlaćivano.

Ovu optužnicu za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika potvrdio je Okružni sud u Bijeljini, a optuženi bi u narednom periodu trebalo da se izjasne o krivici.

M.T.

This post is also available in: English