Članak

Lokalno pravosuđe – Pudić: Negiranje krivice

15. Februara 2012.00:00
Branko Pudić, optuženi za zločine nad civilima u logoru Luka u Brčkom, negirao je krivicu pred Osnovnim sudom Brčko Distrikta.

This post is also available in: English

Pudić, bivši policajac Stanice javne bezbjednosti (SJB) Brčko i stražar u logoru Luka, izjasnio se da nije kriv ni po jednoj tački optužnice, kojom je optužen da je počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva na području opštine Brčko.

Optužnicom u šest tačaka Pudić se tereti da je svakodnevno vršio mučenja, nečovječna postupanja, nanošenje patnji, povređivanje tjelesnog integriteta i zdravlja civila, te učestvovao u fizičkom i psihičkom zlostavljanju zatočenika.

Prema navodima optužnice, Pudić je u dvorištu logora Luka ispitivao jednog zatočenog civila držeći mu oružje na grlu, te da je policijskom palicom udarao dva zatočena lica nanoseći im velike patnje.

U optužnici također stoji da je Pudić prilikom privođenja u logor jednog civila udario drškom pištolja u vrat i da je tokom maja i juna 1992. godine još jednog zatočenika civila u više navrata tukao nogama po cijelom tijelu, te policijskom palicom po glavi.

S obzirom da se optuženi brani sa slobode, Tužilaštvo Brčko Distrikta zatražilo je da mu se odrede mjere osiguranja, i to oduzimanje ličnih dokumenata i putnih isprava, te zabrana izdavanja novih za vrijeme trajanja suđenja.

Ovom prijedlogu se usprotivila Odbrana Pudića ističući da se optuženi proteklih godina i za vrijeme istražnih radnji nalazio u Brčkom i da namjerava svoju nevinost dokazati pred sudom.

O ovom prijedlogu, sud će se naknadno očitovati, a potom i zakazati statusnu konferenciju prije početka suđenja.

M.A.

This post is also available in: English