Članak

Lalović: Žalbe na presudu

1. Februara 2012.11:11
Na sjednici Apelacionog vijeća Suda BiH, Tužilaštvo je zatražilo da Slavku Laloviću bude izrečena veća kazna zatvora, dok je Odbrana zatražila ukidanje prvostepene presude zbog povreda krivičnog postupka i pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja.

This post is also available in: English

Lalović je prvostepenom presudom 28. avgusta 2011. osuđen na pet godina zatvora zbog pomaganja u silovanju i primjenjivanju mjera zastrašivanja i terora u školi “Milan Radojević” u Kalinoviku u julu i avgustu 1992. godine.

Prema ocjeni Tužilaštva BiH, prvostepeno vijeće je precijenilo olakšavajuće okolnosti kada je optuženog osudilo na pet godina zatvora.

“Postoje i otežavajuće okolnosti. To su bezobzirnost i okrutnost u ponašanju, kao i brojnost takvog postupanja. (…) Navod da je optuženi izražavao bijes zbog zarobljavanja njegovog brata, što predstavlja čin osvete, jeste otežavajuća okolnost, a ne olakšavajuća”, kazao je tužilac Munib Halilović.

On je dodao da teško materijalno stanje i porodične prilike jesu olakšavajuće okolnosti, ali ne osobite da toliko utiču na visinu kazne.

Odbrana optuženog ocijenila je da je prihvatanje izjave osumnjičenog date u istrazi, koja je u presudi navedena kao dokaz da je optuženi bio svjestan zločina, pogrešno zbog toga što u to vrijeme Lalović nije imao adekvatnu Odbranu.

“Smatramo da je došlo i do povrede postupka, jer je u izmijenjenoj optužnici dodato da je optuženi bio svjestan da će nepoznati vojnici Vojske Republike Srpske (VRS) izvršiti nasilje, uključujući i silovanje. Optuženi se od tih dodatnih navoda nije mogao braniti tokom postupka”, rekao je branilac Radivoje Lazarević.

On je napomenuo da je u okviru vještačenja utvrđeno da optuženi ima umanjene intelektualne sposobnosti.

Prvostepeno vijeće je Lalovića proglasilo krivim što je omogućio ulazak dvojici vojnika u školu “Miladin Radojević”, znajući da će silovati jednu zatočenicu. Lalović je, kako je navedeno, radio na obezbjeđenju kao pripadnik rezervnog sastava Stanice javne bezbjednosti u Kalinoviku.

Lalović se nalazi u pritvoru, a Apelaciono vijeće odluku o žalbama donijeće naknadno.

Povezani članci

Marija Taušan


This post is also available in: English