Članak

Nešković i Ilić: Haške zaštitne mjere

24. Januara 2012.00:00
Suđenje Draganu Neškoviću i Zoranu Iliću, optuženima za zločine u Srebrenici, odgođeno je zbog utvrđivanja mjera zaštite koje je svjedok što je trebao svjedočiti na ovom suđenju imao u Haagu.

This post is also available in: English

“Svjedok je u Haagu svjedočio uz određene mjere zaštite i, iako je pred Sudom BiH svjedočio kao javni svjedok u drugom predmetu, ovo vijeće neće kršiti mjere koje je imao u Haagu. Potrebno je utvrditi koje je mjere imao u Haagu i nakon toga ćemo pozvati ovog svjedoka i svjedočit će sa istim mjerama zaštite koje mu je dodijelio Haški tribunal”, kazala je Minka Kreho, predsjedavajuća Vijeća Suda BiH.

Iako je Miloš Perić, Ilićev branilac, rekao da je svjedok koji je na ovom suđenju trebao dati iskaz u korist optuženog Ilića, dva puta svjedočio pred Sudom BiH bez mjera zaštite, predsjedavajuća Kreho je istaknula da Državni sud nema ingerencije “da skida” mjere zaštite Haškog tribunala.

“Vijeće koje je to radilo kršilo je pravila, ja neću da ulazim u rad drugih vijeća, ali nećemo kršiti mjere zaštite koje je svjedok dobio u Haagu”, kazala je Kreho.

Tužilaštvo BiH tereti Neškovića i Ilića da su 13. i 14. jula 1995. godine učestvovali u zarobljavanju muškaraca Bošnjaka, koji su u grupama odvođeni u Zemljoradničku zadrugu u Kravici (općina Bratunac), gdje su pogubljeni.

Prema optužnici, Nešković i Ilić bili su pripadnici Centra za obuku na Jahorini pri Specijalnoj brigadi policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS).

Neškoviću je na teret stavljeno da je naredio dvojici pripadnika ove jedinice da ubiju dva zarobljena muškarca bošnjačke nacionalnosti, što su oni i učinili.  

Ilić je optužen da je pucao iz automatskog oružja u gomilu tijela prethodno strijeljanih zarobljenika, te da je 17. jula 1995. godine u mjestu Jelah ubio jednog zarobljenika.

Na sljedećom suđenju planirano je saslušanje dva svjedoka.

Nastavak suđenja zakazan je 31. januara ove godine.

A.S.

This post is also available in: English