Članak

Nešković i Ilić: Grčevita želja za odlaskom

10. Januara 2012.13:42
Na suđenju optuženima Draganu Neškoviću i Zoranu Iliću, svjedok Odbrane je istakao da su, po njegovom mišljenju, Bošnjaci dobrovoljno napustili Potočare u julu 1995. godine, nakon pada Srebrenice.

This post is also available in: English

Svjedočeći u korist optuženog Neškovića, Ljubisav Simić, bivši predsjednik Skupštine općine Bratunac, rekao je da su žene, djeca i starci uglavnom konvojima napustili Potočare, te nije primijetio da su na to prisiljavani.

“Gužva je bila zbog toga što su htjeli napustiti Potočare. Strah ih je bilo da su konvoji bili organizovani samo za jedan broj ljudi”, rekao je Simić, dodavši da nije vidio da je bilo nasilja nad Srebreničanima.

Nakon što je Vojska Republike Srpske (VRS) zauzela Srebrenicu, kako je kazao Simić, njegov zadatak je bio osigurati hranu za Bošnjake u Potočarima. Svjedok je rekao da mu je žao što nije stiglo više hrane, kao što je on planirao.

Tužilaštvo BiH tereti Neškovića i Ilića da su 13. i 14. jula 1995. godine učestvovali u zarobljavanju muškaraca Bošnjaka, koji su u grupama odvođeni u Zemljoradničku zadrugu u Kravici (općina Bratunac), gdje su pogubljeni.

Prema optužnici, Nešković i Ilić bili su pripadnici Centra za obuku na Jahorini pri Specijalnoj brigadi policije Republike Srpske (RS).

Neškoviću je na teret stavljeno da je naredio dvojici pripadnika ove jedinice da ubiju dva zarobljena muškarca bošnjačke nacionalnosti, što su oni i učinili, dok je Ilić pucao iz automatskog oružja u gomilu tijela prethodno strijeljanih zarobljenika, stoji u optužnici.

Erik Larson, tužilac Tužilaštva BiH, upitao je svjedoka da li se sjeća da je Ratko Mladić, bivši načelnik Glavnog štaba VRS-a, na sastanku s predstavnicima Srebreničana u hotelu “Fontana” prijetio da oni mogu “nestati”, i da li je to razlog njihovog odlaska iz Potočara.

“Sjećam se toga. Šta je htio reći sa tim da mogu opstati ili nestati meni je i danas nejasno. (…) Tačno je da su željeli grčevito otići. I ja bih to želio da je Bratunac bio u istoj situaciji… Strah i nepovjerenje su doveli do rata i teško se to i danas liječi”, odgovorio je svjedok.

Mladić, koji je optužen za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja u BiH od 1992. do 1995. godine, čeka početak suđenja pred Haškim tribunalom.

Simić je kazao da se stidi svega što se poslije ljudima iz Srebrenice desilo. “Svako normalan bi se stidio. To što se desilo urađeno je iza leđa mnogih ljudi”, rekao je on.

Nastavak suđenja zakazan je za utorak, 17. januar ove godine.

Amer Jahić


This post is also available in: English