Članak

Lokalno pravosuđe – Hadžić i Hodžić: Zahtjev za izuzeće Sudskog vijeća

22. Decembra 2011.00:00
Pred Osnovnim sudom Brčko Distrikta prekinuto je suđenje Galibu Hadžiću i Nijazu Hodžiću, nakon što je branilac jednog od optuženih zatražio izuzeće predsjedavajućeg i članova Sudskog vijeća.

This post is also available in: English

Osman Mulahalilović, branilac optuženog Nijaza Hodžića, podnio je zahtjev za izuzeće Sudskog vijeća, istaknuvši kako smatra da Vijeće ne može obezbijediti “fer suđenje i pravo na Odbranu optuženih”.

“Pošto mi Sud nije omogućio da izvršim uvid i prijepis spisa koji se nalaze u njegovom posjedu – a čiji su dijelovi korišteni za podizanje optužnice protiv Nijaza Hodžića i Galiba Hadžića – tražim izuzeće ovog Vijeća”, rekao je Mulahalilović.

S obzirom na zahtjev Hodžićeve Odbrane, Nijazija Kalender, predsjedavajući Sudskog vijeća, kazao je da će, u skladu sa zakonom, odgoditi ročište, dok predsjednik Osnovnog suda u Brčkom ne donese odluku.

Hadžić i Hodžić se optužnicom Tužilaštva Brčko Distrikta terete da su sudjelovali u mučenju i nečovječnom postupanju prema civilima i ratnim zarobljenicima srpske nacionalnosti s područja Bukvika (Brčko Distrikt) tokom 1992. i 1993. godine.

Tužilaštvo smatra da je Hadžić bio pripadnik Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) BiH, odnosno inspektor krim-policije Stanice javne bezbjednosti (SJB) Brčko, a Hodžić vojni policajac pri Hrvatskom vijeću obrane (HVO), koji je u to vrijeme obavljao i poslove osiguranja logora – sabirnih centara.

Nastavak suđenja Hodžiću i Hadžiću bit će naknadno zakazan.

 M.A.

This post is also available in: English