Članak

Džeko: Osumnjičeni sa američkim državljanstvom

22. Decembra 2011.00:00
Tužilaštvo BiH zatražilo je od Državnog suda da odredi pritvor Edinu Džeki, osumnjičenom za zločine počinjene na području opštine Konjic.

This post is also available in: English

Vesna Budimir, tužiteljka Tužilaštva BiH, kazala je da postoje osnove za određivanje pritvora, jer je osumnjičeni Džeko državljanin Sjedinjenih Američkih Država (SAD), pa postoji realna opasnost da bi iz BiH mogao pobjeći.  

“Cijela porodica osumnjičenog živi i dalje u Americi. Sam Džeko i dalje posjeduje njihovo državljanstvo i njega ništa ne veže za BiH. Da ga bilo šta veže za ove prostore, sigurno ne bi odavde nikada ni otišao”, kazala je Budimir, dodavši da Tužilaštvo BiH ima saznanja da je Džeko prilikom ulaska u SAD dao lažne podatke o učestvovanju u ratu u BiH.

Odbrana se usprotivila prijedlogu Tužilaštva, kazavši da ne postoje niti osnovni uslovi da se Džeki odredi pritvor, te da su navodi o eventualnom bjekstvu “neodgovorni i apstraktni”.

“Državljanstvo druge zemlje ne može biti osnov za određivanje pritvora. Moj branjenik je dobrovoljno i svjesno došao u BiH nakon hapšenja i nikada se nije protivio pojavljivanju pred ovim sudom”, obrazložila je Edina Rešidović, advokatica osumnjičenog.

Džeko je, kao bivši pripadnik Specijalnog odreda za posebne namjene pri Štabu Vrhovne komande Armije BiH (ABiH) “Zulfikar”, osumnjičen za ratni zločin u selu Trusina kod Konjica počinjen 16. aprila 1993. godine.

U tom napadu je, smatra Tužilaštvo BiH, ubijeno 18 civila i četiri vojnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO), koji su se prethodno predali. U ovom napadu ranjeno je više osoba, među kojima je bilo dvoje djece.

Tužilaštvo BiH utvrdilo je da je osumnjičeni Džeko, sa posljednjim poznatim prebivalištem u Jablanici, u međuvremenu postao nedostupan pravosuđu BiH, te da se nalazi u SAD-u, nakon čega su započete aktivnosti za njegov pronalazak i izručenje pravosuđu BiH.

Džeko je uhapšen u aprilu ove godine, od kada se nalazio u pritvoru u SAD-u.

Tokom ročišta tužiteljka Budimir je zatražila od Suda da, ukoliko donese odluku o određivanju pritvora, osumnjičenog Džeku “izmjesti” iz pritvorske jedinice Suda BiH, jer se tamo nalaze već šestorica optuženih za zločine u Trusini.

“Svi optuženi, zajedno sa osumnjičenim Džekom, čine ‘procesnu zajednicu’. Svi su učestvovali u ovom zločinu, svi su bili pripadnici iste jedinice i svi su međusobno povezani. Ovakva situacija mislim da bi loše mogla da utiče na daljnu istragu, i iz tog razloga tražimo da Džeko bude u drugom pritvoru”, objasnila je Budimir.

Pred Sudom BiH u toku je suđenje za isti zločin šestorici bivših pripadnika Specijalnog odreda “Zulfikar” pri Štabu Vrhovne komande ABiH. Optuženi su Mensur Memić, Dževad Salčin, Nedžad Hodžić, Senad Hakalović, Nihad Bojadžić i Zulfikar Ališpago.

U optužnici se navodi da su Memić, Salčin i Hodžić, kao pripadnici Specijalnog odreda za posebne namjene “Zulfikar”, i Hakalović, nekadašnji pripadnik 45. brdske brigade “Neretvica”, učestvovali u napadu na Trusinu i ubistvima civila i ratnih zarobljenika.

Sud BiH će odluku o određivanju pritvora donijeti naknadno.

D.E.

This post is also available in: English