Članak

Lokalno pravosuđe – Kecman: Odbijena žalba

7. Decembra 2011.00:00
Ustavni sud BiH odbio je žalbu Željka Kecmana, bivšeg pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), podnesenu protiv presude Vrhovnog suda Federacije BiH (FBiH).

This post is also available in: English

Željko Kecman je krajem decembra 2008. podnio žalbu na presudu Vrhovnog suda FBiH kojom je proglašen krivim za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, čime je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 14 godina.

Ustavni sud BiH je utvrdio da “ne postoji kršenje prava na pravično suđenje”, te istakao da je presuda jasna i zadovoljava standarde pravičnog suđenja uspostavljene Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Sudsko vijeće Kantonalnog suda u Bihaću je prvostepenom presudom proglasilo Kecmana krivim i osudilo ga na kaznu zatvora od 15 godina. Nakon iznesenih žalbi i obnovljenog suđenja pred Vrhovnim sudom FBiH, Kecmanu je kazna smanjena na 14 godina.

Kecman je oglašen krivim da je u drugoj polovini juna 1992. godine, u okviru širokog i sistematskog napada VRS-a usmjerenog protiv bošnjačkog civilnog stanovništva u općini Sanski Most, kao pripadnik Šeste sanske brigade VRS-a prekršio odredbe Ženevske konvencije o zaštiti građanskih lica za vrijeme rata.

U presudi stoji da je Kecman maltretirao i ubio zarobljene Hasana Merdanovića, Ekrema Merdanovića i Hilmu Keranovića u selu Hrustova u općini Sanski Most. Kecman je bez povoda, prema navodima presude, trojicu zarobljenika počeo tući nogama i rukama, a nakon toga ih odvodio jednog po jednog i iz pištolja ispalio više metaka u trojicu zarobljenih civila, nanijevši im smrtonosne rane.

M.B.

This post is also available in: English