Članak

Gasal i ostali: Devetnaest godina za zločine u Bugojnu

22. Novembra 2011.16:11
Sud BiH osudio je Senada Dautovića na 13, a Nisveta Gasala na šest godina zatvora zbog zločina počinjenih nad bugojanskim Hrvatima, dok je Musajb Kukavica oslobođen optužbi.

This post is also available in: English

Dautović je proglašen krivim da je učestvovao u dva udružena zločinačka poduhvata Ratnog predsjedništva Bugojna, čiji je predsjednik bio Dževad Mlaćo, a u kojem su bili optuženi, te komandanti Štaba odbrane i Operativne grupe Zapad Armije BiH (ABiH).

“Ratno predsjedništvo je bilo glavni autoritet funkcionisanja vojne i civilne vlasti… Dnevnik Dževada Mlaće ključni je dokaz da je skovan plan da se izdvoje lica koja se smatraju ekstremima, a potom likvidiraju”, konstatovalo je Vijeće Suda BiH.

Cilj poduhvata, kako je navedeno u obrazloženju presude, bio je da se lica hrvatske nacionalnosti, koja su se predala, liše slobode, a da se oni koji su označeni kao ekstremi likvidiraju.

“Dautović je svjesno doprinio izvršenju plana. Kao načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Bugojno snosi odgovornost za nečovječna postupanja prema zatočenicima u zgradi Gimnazije i policije”, stoji u presudi, u kojoj se navodi da je Dautović takođe bio jedan od komandanata Objedinjene komande.

U zgradi Gimnazije, u kojoj je bila smještena Policijska stanica Centar, kako se navodi, bilo je zatvoreno do 100 zatočenika bez osnovnih životnih uslova, a određeni broj ih je premlaćivan.

“Dautović je mogao da spriječi zlostavljanja i da kazni počinioce, ali to nije učinio“, zaključilo je Vijeće, koje je utvrdilo i Dautovićevu odgovornost za prisilno odvođenje zatočenika da daju krv.

Dautović je oslobođen odgovornosti za nečovječna postupanja u drugim zatočeničkim objektima, uključujući i logor na stadionu “Iskra”, jer, kako je navedeno, oni su bili u nadležnosti vojnih struktura.

Gasal je proglašen krivim da je kao upravnik logora na stadionu “Iskra”, gdje je bilo zatočeno oko 300 Hrvata, snosio odgovornost za djela njemu podređenih lica.

“Veliki broj zatočenika bio je izložen nečovječnom postupanju i odvođen na prinudne radove, gdje su kopali rovove i gdje su neki ozlijeđeni”, navodi se u presudi.

Iako su, kako je u obrazloženju naveo Davorin Jukić, predsjedavajući Sudskog vijeća, uslovi u logoru znatno poboljšani nakon Gasalovog dolaska na mjesto upravnika, nečovječna postupanja nisu potpuno prestala.

Jukić je dodao da se Kukavica, kao bivši komandir straže na stadionu, oslobađa optužbi, jer je sva svoja zapažanja o dešavanjima prenosio upravniku, te da je spiskove za odvođenje na prinudne radove koje je pravio mogao sačiniti bilo koji stražar.

Dautoviću, koji se branio sa slobode, određen je pritvor, dok su za Gasala na snazi ostale mjere zabrane. U izdržavanje kazne biće im uračunato vrijeme koje su proveli u pritvoru na početku postupka 2007. godine.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe Apelacionom vijeću Suda BiH.

Marija Taušan


This post is also available in: English