Članak

Jević i ostali: Vod smrti

14. Novembra 2011.13:46
Na suđenju četvorici optuženih za genocid u Srebrenici, svjedok Tužilaštva BiH govorio je o formiranju “voda smrti” koji je, kako je čuo, učestvovao u ubistvu bošnjačkih zarobljenika u julu 1995. godine.

This post is also available in: English

Zaštićeni svjedok S-124, koji je bio pripadnik policijskog Centra za obuku s Jahorine, rekao je da je u julu 1995. godine s kolegama bio raspoređen na putu od Konjević Polja prema Bratuncu kada su traženi dobrovoljci za prebacivanje municije.

“Kako su govorili, to je tražio Jević… Čuo sam da je određen taj vod. Ja ništa nisam vidio, niti znam da je postojao, ni ko ga je činio, ali pričalo se da je vršio strijeljanje”, kazao je svjedok.

Dušku Jeviću, Mendeljevu Đuriću, Goranu Markoviću i Neđi Ikoniću sudi se za učešće u prisilnom preseljenju bošnjačkog stanovništva s područja Srebrenice, kao i ubistvu oko 1.000 muškaraca u Kravici.

Prema optužnici, Jević je bio komandant Centra za obuku na Jahorini pri Specijalnoj brigadi policije Republike Srpske, Đurić i Ikonić komandiri četa, a Marković komandir voda.

Ibro Bulić, tužilac Državnog tužilaštva, podsjetio je zaštićenog svjedoka na raniju izjavu u kojoj je naveo da se “Jević kretao od položaja do položaja i tražio ko će s njim da preveze municiju”, te da je bio i kod njega. Svjedok nije negirao ove navode, preciziravši da se Jević nije lično njemu obratio.

Tužilac ga je podsjetio i na raniji iskaz u kojem je naveo da je u tom momentu vjerovao da je u pitanju prebacivanje municije, ali da je kasnije saznao da su dobrovoljci traženi za vod smrti. Tada je takođe naveo da se javilo oko 60 pripadnika iz njegove jedinice.

“Nisam siguran da je bilo pripadnika naše jedinice. Tu je bilo razne policije i vojske”, pojasnio je svjedok na suđenju i potvrdio da su se uglavnom javili “stari policajci”.

Iako je S-124 na početku Jevića prepoznao u sudnici i rekao da im je on na Jahorini bio pretpostavljeni, na kraju ispitivanja kazao je da nije siguran i da “pretpostavlja” da je optuženi kojeg vidi u sudnici osoba koju je spomenuo u vezi sa događajima iz jula 1995. godine.

“Nisam siguran da se odnosi na ovog Duška Jevića… dvojica su istih”, rekao je svjedok.

Na pitanje Jevićeve Odbrane, svjedok je potvrdio da je ranije izjavio da je optuženi imao između 100 i 120 kilograma, ali je na suđenju kazao da je tako naveo jer “nije bio siguran”. On na fotografijama nije mogao sa sigurnošću identifikovati Jevića.

S-124 je svjedočio i o tome kako je čuo da je izvjesni muškarac u uniformi, kojeg je opisao kao plavog i krupnog, ubio dvojicu bošnjačkih muškaraca koja su se predala iz šume.

“Drugi dan smo Duška obavijestili o ubistvu ta dva muškarca. Bili smo ja i brat. Jević je rekao da je to njegova briga i da će on riještiti taj problem”, kazao je svjedok.

On je naveo i da im je Jević jednom, dok su stajali na putu, rekao da se ništa ne smije govoriti o ubistvima.

Suđenje će biti nastavljeno u četvrtak, 24. novembra 2011. godine.

Marija Taušan


This post is also available in: English