Članak

Karajić: Presuda 22. novembra

11. Novembra 2011.14:02
U završnoj riječi na obnovljenom suđenju Sulji Karajiću, optuženom za zločine na području Bihaća, branilac optuženog pozvao je Apelaciono vijeće Suda BiH da izrekne zakonitu i pravičnu presudu.

This post is also available in: English

Objava presude zakazana je za 22. novembar 2011. godine.

Optuženi Karajić je u završnom obraćanju sudijama Apelacionog vijeća rekao da se u “tri tačke optužnice našao na drugoj strani zakona”, odnosno da je ubio Amira Karajića zvanog Kolač, te pretukao dvije osobe.

Karajić je zatražio da, prilikom odlučivanja o presudi, Apelaciono vijeće u obzir uzme olakšavajuće okolnosti koje je naveo. “Izvinuo sam se za sve što sam uradio. Kao olakšavajuću okolnost navodim zdravstveno stanje jer sam invalid. Porodičan sam čovjek, a tokom rata sam bio mlad”, kazao je on.

Prvostepenom presudom iz aprila 2010. Karajić, bivši pripadnik Petog korpusa Armije BiH (ABiH), proglašen je krivim za ubistva, nečovječno postupanje, protivzakonito zatvaranje, te premlaćivanje civila i pripadnika Narodne odbrane Autonomne pokrajine Zapadne Bosne (NOAPZB) i osuđen na 18 godina zatvora.

Karajić je proglašen krivim za sedam od ukupno deset tačaka optužnice – između ostalog, za ubistvo Amira Karajića zvanog Kolač počinjeno 4. augusta 1994. godine, kao i za ubistvo još jednog pripadnika NOAPZB-a, kojeg je u decembru iste godine izveo iz pritvorske jedinice policijske stanice Vrnograč (opština Velika Kladuša), te pucao u njega.

Nepravosnažnom presudom, Karajić je osuđen i zbog toga što je u decembru 1994. godine “neosnovano privodio, te naredio podređenima da civile, za koje je pretpostavljao da podržavaju ideju APZB-a, privode” u prostorije osnovne škole u Todorovskoj Slapnici, gdje su neki ubijeni, a neki podvrgnuti nečovječnom postupanju i torturi.

Nakon što su uložene žalbe Tužilaštva i Odbrane, Apelaciono vijeće je ukinulo prvostepenu presudu, te odredilo ponovno održavanje suđenja, koje je počelo u maju 2011. godine.

Hasan Veladžić, branilac optuženog, kazao je u završnoj riječi da je Karajić bio “bez mrlje u životu” sve do ubistva Kolača. Osim što je priznao tri tačke optužnice, Veladžić je dalje rekao da optuženi nije mogao biti na mjestu izvršenja drugih krivičnih djela.

“Zamjena ličnosti bila je realna mogućnost”, rekao je Veladžić, dodavši da su drugi ljudi “činili ono što se Sulji stavlja na teret”.

Veladžić je dodao da je Karajić do 13. januara 1995. bio “običan borac”, te da je tek tada postao komandir voda Vojne policije petog korpusa ABiH.

Branilac Veladžić je sudijama Apelacionog vijeća rekao da se “ne smije” preispitivati oslobođajući dio prvostepene presude.

Amer Jahić


This post is also available in: English