Članak

Lokalno pravosuđe – Trninić: Premlaćivanje u kući

26. Oktobra 2011.00:00
Svjedokinja Okružnog tužilaštva u Banjoj Luci Kadira Purivatra je pred banjalučkim sudom kazala da je optuženi Milan Trninić pretukao njenog supruga Huseina Purivatru, koji je od posljedica premlaćivanja preminuo.

This post is also available in: English

Kadira Purivatra ispričala je da je optuženi Trninić, sa još jednim policajcem, utjerao njenog supruga u kuću i potom ga pretukao.

“Kada sam ušla u kuću, on je samo sjedio na stolici i nije ništa govorio, a bio mu je izbijen zub. Policajci su se kasnije vratili i Trninić je istjerao Huseina iz kuće i cijelo vrijeme ga tukao nogama, rukama i pendrekom”, ispričala je Kadira Purivatra.

Banjalučko Okružno tužilaštvo tereti Trninića da je 6. avgusta 1993. godine, kao pripadnik policije u Gradišci, došao u selo Rovine kod Gradiške, do kuće Huseina Purivatre, kojeg je pretukao, i nakon toga otišao, da bi se potom vratio i još jednom ga istukao. Husein je od posljedica povreda preminuo dan kasnije.

Na ovom ročištu u korist Okružnog tužilaštva svjedočio je i Živko Živković, nekadašnji načelnik odjeljenja za suzbijanje kriminaliteta stanice policije u Gradišci, koji je kazao da se Purivatrinog slučaja ne sjeća najbolje.

“Nisam siguran da li sam tada radio ili sam bio na godišnjem odmoru. Ne mogu se sjetiti da li je podnesen izvještaj o ovom događaju i ako jeste, on mora biti u evidenciji”, istakao je Živković.

Zoran Šijak, treći svjedok na ovom ročištu i bivši policijski inspektor u Gradišci, rekao je da je 1993. godine obaviješten o smrti Huseina Purivatre, te je otišao do njegovog doma u Rovine.

“Uviđaju sam prisustvovao, i on je trajao između pola časa i 45 minuta. Vidio sam tijelo Purivatre i na njemu nisam primijetio modrice, a doktor je rekao da je riječ o prirodnoj smrti. Uzeo sam izjavu od Kadire Purivatre, koja je rekla da je Husein bio alkoholičar i bolestan na živce i da su ga pretukla dva policajca”, rekao je Šijak.

Šijak je dodao da nije provjeravao ko su policajci koji su pretukli Purivatru.

Nastavak suđenja zakazan je za 16. novembar, kada će biti saslušan još jedan svjedok Tužilaštva i biti iznesene završne riječi.

G.O.

This post is also available in: English