Članak

Lokalno pravosuđe – Ahmetašević: Iznesene žalbe na prvostepenu presudu

13. Oktobra 2011.00:00
Pred Vrhovnim sudom Federacije BiH, Optužba je tražila da se izrekne strožija kazna Senadu Ahmetaševiću, koji je osuđen na osam godina zatvora za zločine u Velikoj Kladuši, dok je Odbrana predložila da se prvostepena presuda ukine.

This post is also available in: English

Na ročištu povodom obrazloženja žalbi koje su Optužba i Odbrana uložile na prvostepenu presudu izrečenu Ahmetaševiću, Tužilaštvo Federacije BiH (FBiH) tražilo je da sud uvaži žalbu Kantonalnog tužilaštva u Bihaću i da optuženom izrekne strožiju kaznu, dok su optuženi Ahmetašević i njegov branilac Draško Zec tražili da se prvostepena presuda ukine.

Odbrana je zatražila i da se postupak vodi pred Vrhovnim sudom FBiH ili da ovaj sud Ahmetaševiću izrekne blažu kaznu. Sudsko vijeće Vrhovnog suda – kojim predsjedava Vjekoslav Lovrić, a članovi su Malik Hadžiomeragić i Nidžara Zlotrg – odluku će donijeti naknadno.

Prije iznošenja obrazloženja o pisanim žalbama, na ovoj sjednici pročitana je prvostepena presuda Kantonalnog suda u Bihaću od 20. maja ove godine. Kantonalni sud u Bihaću u maju ove godine osudio je Ahmetaševića na osam godina zatvora za ratni zločin počinjen u rejonu Omića brdo (općina Velika Kladuša).

Nepravosnažnom presudom Ahmetašević je proglašen krivim za ubistvo ratnog zarobljenika Armije BiH (ABiH) počinjeno u novembru 1993. godine. Prema ovoj presudi, Ahmetašević je kao pripadnik Narodne odbrane Autonomne pokrajine Zapadne Bosne (NO APZB), bez ikakvog povoda ispucao više metaka u ratnog zarobljenika Hasana Šarića, nanijevši mu povrede od kojih je podlegao.

Vlado Mišković, tužilac Tužilaštva FBiH, zatražio je da se optuženom izrekne strožija kazna, te da se žalba optuženog i njegovog branitelja odbije kao neosnovana.

“Smatramo da se kaznom koju mu je izrekao Kantonalni sud ne bi mogla postaći svrha kažnjavanja imajući u vidu stupanj krivice. Svi svjedoci očevici ukazuju na optuženog kao počinitelja ovog krivičnog djela”, kazao je Mišković.

Optuženi Ahmetašević i njegov branilac Draško Zec podnijeli su žalbu na prvostepenu presudu zbog  pogrešnog i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja i bitnih povreda Zakona o krivičnom postupku (ZKP).

“Kantonalni sud u Bihaću nije se detaljno upuštao u analizu iskaza svih svjedoka, u kojima postoje bitne razlike kada je riječ o ubistvu Hasana Šarića. Presuda je zasnovana na nezakonitim dokazima, s obzirom da su svjedoci prepoznavanje optuženog izvršili na osnovu slike iz novina”, kazao je branilac Zec.

Ahmetašević je uhapšen u novembru 2008. godine u Holandiji, nakon čega je izručen pravosudnim organima u BiH.

A.S.

This post is also available in: English