Članak

Lokalno pravosuđe – Trninić: Prirodna smrt

12. Oktobra 2011.00:00
U nastavku suđenja Milanu Trniniću pred Okružnim sudom u Banjoj Luci, svjedok Odbrane kazao je da je 1993. godine ljekar utvrdio da je Husein Purivatra, za čije se ubistvo tereti optuženi, umro prirodnom smrću.

This post is also available in: English

Zoran Šijak, nekadašnji kriminalistički inspektor u policijskoj stanici u Gradišci, ispričao je da je u avgustu 1993. godine obaviješten o smrtnom slučaju u Rovinama, te da je zajedno sa istražnim sudijom i doktorom obavio uviđaj.

“Kad smo došli tamo, mještani su ispričali da se Purivatra napio i lijegao na magistralni put, te da su ga komšije nosile u kuću, a i da je morala reagovati policija. Tijelo su dugo vremena pregledali doktor i tehničar, koji su utvrdili da je Purivatra umro prirodnom smrću”, rekao je Šijak.

Šijak je istakao da je tada uzeo i izjavu od Purivatrine supruge Kadire, koja je rekla da je njen muž pio te da je imao psihičkih problema. “Njegova supruga je rekla da ga je i policija tukla”, istakao je Šijak.

Banjalučko Okružno tužilaštvo tereti Milana Trninića da je 6. avgusta 1993. godine, kao pripadnik policije u Gradišci, došao u Rovine kod Gradiške, do kuće Huseina Purivatre i pretukao ga. Prema optužnici, Husein je od posljedica povreda preminuo dan kasnije.

Druga svjedokinja Odbrane na ovom ročištu, Zdenka Vukelić, kazala je da je 1993. godine živjela u blizini porodice Purivatra, ali da se ne sjeća šta se desilo na dan kada je preminuo Husein Purivatra.

„Taj dan, kada sam došla do kuće, tu je bila policija, i neko mi je ispričao da je Purivatra nekoliko puta izlazio i lijegao na cestu, te da je policija morala reagovati kako bi ga odveli u kuću”, rekla je Vukelić.

Svjedokinja Vukelić je dodala da je Kadira Purivatra govorila policiji kako se boji. “Trninić i još jedan policajac su došli kod mene i ispred kuće popili kafu i poslije toga otišli do kuće Purivatri. Ne znam šta se dešavalo poslije”, dodala je Vukelić.

Na ovom ročištu, Branko Mitrović, tužilac Okružnog tužilaštva u Banjoj Luci, pročitao je izjave optuženog Trninića i Vladejete Tabaković, kćerke Huseina Purivatre, koje su dali tokom saslušanja u istrazi.

Trninić je u istrazi kazao da je u avgustu 1993. godine dobio poziv da neko narušava javni red i mir, nakon čega je sa kolegom otišao obaviti uviđaj.

Trninić je tada rekao i da su policajci pokušali da privedu Purivatru, ali da se on opirao i da je bio vidno pijan, pa su ga zbog toga ostavili i otišli.

Vladejeta Tabaković je tokom saslušanja 20. maja prošle godine izjavila da je njen otac umro od povreda koje je zadobio usljed premlaćivanja.

“Nije tačan nalaz doktora koji je napisao da je moj otac umro prirodnom smrću. Ja nisam bila u kući kad se to desilo jer sam tada živjela sa mužem i tek sam drugi dan saznala da je otac umro. Kada sam došla kući, tijelo se nalazilo na krevetu i preko glave mu je bilo neko platno”, rekla je u izjavi Tabaković, te dodala da je vidjela “modrice i ogrebotine” na tijelu.

Nastavak suđenja zakazan je za 26. oktobar 2011. godine.

G.O.

This post is also available in: English