Članak

Gasal i ostali: Pravi krivci na slobodi

21. Septembra 2011.12:00
Na suđenju za zločine u Bugojnu, Odbrane Nisveta Gasala i Musajba Kukavice istakle su da Tužilaštvo nije dokazalo da su optuženi odgovorni za zatvaranje i mučenje zatvorenika u logoru na stadionu “Iskra”.

This post is also available in: English

U završnoj riječi, Odbrane ove dvojice optuženih zatražile su oslobađajuću presudu.

“Gasal je 21. septembra 1993. godine došao na dužnost upravnika. Najveći dio, 95 odsto, djela iz optužnice već se bio dogodio prije toga. To su potvrdili svjedoci Tužilaštva”, izjavio je Mirza Kovač, Gasalov branilac.

Kovač je naglasio da je optuženi pomogao da se poboljšaju uslovi za zatvorenike i da nijedan svjedok nije izjavio da se obratio Gasalu zbog maltretiranja, niti je on ikada nekoga prozvao ni pozvao u svoju kancelariju.

“On nije imao efektivnu kontrolu, što znači da nije imao ovlaštenja za zatvaranje i puštanje. Znamo da je glavnokomandujuće bilo Ratno predsjedništvo Bugojna i kasnije komanda 307. brigade Armije BiH”, rekao je Kovač.

U vezi s optužbama da su zatvorenici sa stadiona odvođeni na prinudne radove, Odbrana je navela da Gasal nije bio u mogućnosti da spriječi Vojnu policiju, koja je radila po naredbi organa bezbjednosti 307. brigade.

“Skoro svi svjedoci kažu da su se uslovi drastično poboljšali s novom upravom. Otpušteno je 70 ljudi, instalirana je cisterna za higijenu, izlazili su u šetnju… S našim dolaskom, svi su mogli otići na kupanje, dobijali su tri obroka, i hrana je za sve bila ista, dozvoljavane su posjete i da primaju pakete od rodbine”, kazao je Gasal u završnom obraćanju Sudskom vijeću.

Fadil Abaz, Kukavičin branilac, ocijenio je da Tužilaštvo uopšte nije optužbe zasnovalo na materijalnim dokazima, već da ih je iznijelo paušalno.

“Moj branjenik niti je imao ovlaštenja niti je mogao odlučiti ko će ići na kopanje rovova. On je bio komandir straže u jednoj smjeni, ali Tužilaštvo to zanemaruje”, kazao je Abaz.

Prema optužnici, Kukavica je bio komandir obezbjeđenja u logoru. Gasalu i Kukavici sudi se za zločine nad Hrvatima u Bugojnu zajedno sa Senadom Dautovićem, za kojeg se u optužnici navodi da je bio član Ratnog predsjedništva, komandant Objedinjene komande i načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Bugojnu.

Branioci i optuženi ocijenili su da se oni koji su odgovorni za zločine u Bugojnu nalaze na slobodi i da nikad nisu procesuirani.

“Pitam se zašto su ukradene godine mog života i zašto je moja porodica doživjela finansijski krah… Znamo ko je osnivač stadiona i ko je odvodio. Ti ljudi nisu ovdje. Ovdje sam ja”, rekao je optuženi Kukavica, dodavši da on nije odabirao koji će zatvorenici ići na prinudni rad.

On je naveo da ne želi da odgovara za tuđa zlodjela i da nema ništa s nestancima zatvorenih Hrvata.

Planirano je da u utorak, 27. septembra 2011. godine, završnu riječ iznese Dautovićeva Odbrana.

Marija Taušan


This post is also available in: English