Članak

Gasal i ostali: “Ribe” koje su sprovele plan

14. Septembra 2011.12:25
Tužilaštvo BiH zatražilo je u završnim riječima da Nisvet Gasal, Musajb Kukavica i Senad Dautović budu proglašeni krivima i osuđeni za zločine nad Hrvatima u Bugojnu.

This post is also available in: English

“Bugojanska priča je planiran događaj. Ovaj dnevnik je vodio jedan profesor i u njemu su svi odgovori. To je operativni plan, ratna mapa, u njemu je bilježio datume i ljude. On je ključ rješenja svih dilema”, istakla je tužiteljica Slavica Terzić.

Terzićeva je ukazivala na dnevnik koji je vodio Dževad Mlaćo, predsjednik Ratnog predsjedništva Bugojna, navodeći da su svi zadaci evidentirani u dnevniku – koji su dogovarani na sjednicama Predsjedništva – na terenu realizovani.

“Optuženi Senad Dautović prisustvovao je sjednicama, osmišljavao i rješavao zadatke. Prvooptuženi i drugooptuženi deklarisali su se kao ‘male ribe’. Trećeoptuženi Dautović je ‘velika riba’. On je član Predsjedništva, komandant Objedinjene komande, načelnik policije, a kasnije referent bezbjednosti u Operativnoj grupi ‘Zapad’”, navela je Terzićeva.

Uz Dautovića, Tužilaštvo BiH tereti Nisveta Gasala i Musajba Kukavicu za nečovječno postupanje, protivpravno zatvaranje, prisiljavanje na rad i mučenje. Gasal je, prema optužnici, bio upravnik logora na stadionu “Iskra”, a Kukavica komandir obezbjeđenja.

Nakon izbijanja sukoba između Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i Armije BiH (ABiH) u julu 1993. godine, kako je Terzićeva navela, pripadnici HVO-a odlučili su da se predaju Dautoviću.

“On je autoritet, nametnuo se i ljudi su mu vjerovali kao sugrađaninu i vojniku. Pozivao ih je govoreći da im neće faliti dlaka s glave. I nije im falila dlaka. Mnogi su ostali nijemi, umrli su”, kazala je Terzićeva.

Tužilaštvo je navelo da su hrvatski zarobljenici od jula 1993. do aprila 1994. godine bili zatvoreni u “kazamatima” i “mučilištima” bez hrane, vode i osnovnih higijenskih uslova, te podsjetila na svjedočenja o mučenju zarobljenika, njihovom odvođenju na prinudne radove, nestancima.

Terzić je dodala da je na stadionu “Iskra” Crveni krst popisao blizu 300 zatvorenih, ali da Gasal, kao upravnik, to nije učinio.

“On se nije pitao zašto će oni tu kad nema rješenja o njihovom pritvaranju. Izvodili su ljude na travnjak, pojedini prođu pored stražara i na tim ljudima treniraju vojne vještine. Upravnik to nije registrirao”, kazala je tužiteljica.

Kukavica je, dodala je Terzićeva, odabirao ljude koji su odvođeni na rovove, bio je na postrojavanju, te pravio spiskove za kupanje, kad se “upravnik sjeti da je vrijeme, a za osam mjeseci dva puta su se okupali”.

“Trećeoptuženi Dautović je odigrao ulogu koju mu je dao režiser. Po ocjeni Tužilaštva BiH, zaslužio je čistu desetku. ‘Male ribe’ su, uz pomoć velikih, završile bugojansku priču. Plan iz dnevnika je potpuno ostvaren”, naglasila je Terzićeva.

Za srijedu, 21. septembar ove godine, planirano je da završnu riječ počnu iznostiti Odbrane.

Marija Taušan


This post is also available in: English