Članak

Karadžić: Sa daidžom na strijeljanju

9. Septembra 2011.00:00
Saslušanjem novog svjedoka Tužilaštva, koji je kao 15-godišnji dječak preživio strijeljanje u selu Duljevci kod Rogatice, u Haagu je nastavljeno suđenje Radovanu Karadžiću, nekadašnjem predsjedniku Republike Srpske (RS).

This post is also available in: English

Armin Baždar je pred Haškim tribunalom ispričao da su njegovu porodicu 3. juna 1992. godine, kao i ostale mještane sela Seljani, zarobili pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS) i odveli u školu “Veljko Vlahović” u Rogatici.

Oko dva mjeseca kasnije, prema iskazu svjedoka, muškarci su prebačeni u mjesto Rasadnik, dok su žene ranije odvedene na razmjenu.

“Sa tri kamiona smo 4. augusta 1992. prebačeni u Rasadnik. Narednih devet dana bili smo smješteni u dvije male prostorije i angažovani na prinudnim poslovima. U jutarnjim časovima, 15. augusta,  27 nas je prebačeno na livadu u selo Duljevac. Od svih tih ljudi, jedini sam ja preživio to strijeljanje”, kazao je Baždar.

Radovan Karadžić, nekadašnji predsjednik RS-a i vrhovni komandant njenih oružanih snaga, optužen je za genocid, zločine protiv čovječnbosti i kršenje zakona i običaja ratovanja, kao i progon nesrpskog stanovništva sa područja 20 opština u BiH, među kojima je i Rogatica.

U nastavku svjedočenja, Baždar je kazao kako su ih na livadi u Duljevcima dočekali pripadnici paravojne formacije “Beli orlovi”,  te da je na strijeljanje poslat zajedno sa svojim daidžom Šukrijom Omeragićem, koji je tada ubijen.

“Daidža mi je odmah rekao da nas vode da nas ubiju. Držao sam ga za ruku i kad je krenula paljba, sjećam se da nas je nekoliko molilo da ne pucaju po nama. Nakon pogotka u lijevu ruku, sjećam se da sam pao, nakon čega sam vidio daidžu, koji se srušio pored mene”, kazao je svjedok, dodavši da je po zarobljenicina pucao Dragoje Paunović zvani Špiro. 

Pred Sudom BiH, Paunović je 2006. godine pravosnažno osuđen na 20 godina zatvora za zločine počinjene u Rogatici, među kojima je i strijeljanje 24 civila na livadi u Duljevcima.

Svjedočeći o strijeljanju u Duljevcima, svjedok je kazao da je nakon odlaska vojnika pobjegao u šumu u kojoj se krio više od 18 sati, kada je uspio da dođe do linije koju su čuvali pripadnici Armije BiH (ABiH). Baždar je ranjen u obje ruke i danas je 60-postotni invalid.

Na ovom ročištu optuženi Karadžić je unakrsno ispitao svjedoka Šefika Hurku, koji je sa davanjem iskaza počeo 2. septembra ove godine.

Tokom unakrsnog ispitivanja, Hurko je svjedočio o mučenjima i poniženjima koja je doživio tokom dvogodišnjeg zatočeništva u Rogatici, objašnjavajući optuženom da nikada nije bio ni u kakvoj vojnoj jedinici, te da je kao civilno lice odveden u logor Rasadnik kraj Rogatice.

“Da vam kažem Karadžiću: ‘Ja nikada nisam bio ni u kakvoj jedinici. Bio sam u radnom vodu, ali pušku nikada nosio nisam. Ne znam ni za kakva ubistva Srba u susjednim selima.
Ovdje mogu da pričam o svom zatočeništvu, a sve ostalo ne znam’”, objasnio je svjedok.

Na početku današnjeg ročišta sa iskazom je završio i zaštićeni svjedok KDZ 606, čije je svjedočenje bilo zatvoreno za javnost.

Nastavak suđenja zakazan je za 6. septembra ove godine, kada će unakrsno biti ispitan svjedok Baždar.

D.E.

 

This post is also available in: English