Članak

Lokalno pravosuđe – Jarak: Ruke vezane žicom

8. Septembra 2011.00:00
Na suđenju Vlatku Jarku, prva svjedokinja Kantonalnog tužilaštva u Mostaru nije mogla sa preciznošću reći da li je optuženi odveo njenog sina u julu 1993. godine.

This post is also available in: English

Habiba Rudić kazala je da su u julu 1993. vojnici došli u njenu kuću u selu Ošanići u blizini Stoca, nakon čega su joj odveli sina Maida u logor Gabela. No, kako je kazala, nije vidjela ko ga je uhapsio.

Međutim, tužiteljica Sabina Beganović pročitala je svjedokinji iskaz dat Tužilaštvu BiH iz septembra 2010. godine, u kojem je izjavila da je vidjela ko je uhapsio njenog sina i kako su ga odveli i čuvali pred kućom izvjesnog Vlatka Raguža. Rudić je potvrdila da je “sve navedeno u iskazu tačno”.

 “Ja Vlatka Jarka znam. Vidjela sam tog vojnika, kako je Maidu vezao ruke žicom, kao i braći Avdićima, Dževadu i Muji i čuvao ih pred kućom”, dodala je Rudić.

 Tokom unakrsnog ispitivanja, Branko Karadaglić, branitelj optuženog, predočio je svjedokinji njen iskaz dat 2006. godine Državnoj agenciji za istragu i zaštitu (SIPA), u kojem je navela kako nije vidjela optuženog Vlatka Jarka da odvodi njenog sina.

 “Znači prilikom odvođenja vašeg sina, vi niste vidjeli Vlatka Jarka?”, upitao je Karadaglić, na šta je Rudić odgovorila: “Nisam vidjela. Jeste, tako sam rekla”. 

 Jarka, bivšeg pripadnika Prve brigade “Knez Domagoj” Hrvatskog vijeća obrane (HVO), Optužba tereti da je tokom 1993. godine učestvovao u protivzakonitom zatvaranju Bošnjaka s područja Stoca. Prema optužnici, Jarak je naredio pripadnicima HVO-a da trojici civila bošnjačke nacionalnosti zavežu ruke bodljikavom žicom i odvedu u Koštanu bolnicu u Stocu.

 Maid Rudić, drugi svjedok na ovom ročištu, kazao je da Jarka dobro poznaje.

 “Skrivao sam se u jednoj staroj kući u Ošanićima. Izašao sam predveče, sa mnom su bili i braća Avdić, Dževad i Mujo. Uhapsili su nas sutradan. Došao je Vlatko Jarak i još dvojica vojnika s njim. On nam je vezao ruke bodljikavom žicom, onda su nas potjerali, a Jarak nam je pucao iznad glava”, rekao je Rudić, dodavši da su prevezeni do Koštane bolnice u Stocu.

 Na ovom ročištu iskaz je dala i Fatima Pezo, koja je prepoznala optuženog Jarka u sudnici i kazala da su je vojnici HVO-a – među kojima je bio i Jarak – istjerali iz kuće, kao i druge bošnjačke porodice i poveli prema srednjoškolskom centru u Stocu.

 Svjedokinja Zinka Topić kazala je tokom svjedočenja da se dobro sjeća dana kada je Vlatko Jarak došao u njihovu kuću tražeći njenog supruga Ziju.

 “U kući smo bili moja svekrva, svekar, moje dvoje djece i ja. Muž mi se krio. Jarak je došao naoružan i pretražio cijelu kuću. Nakon što nije našao moga muža, kazao je mojoj svekrvi da ako joj se sin ne preda, sutra će nam spaliti kuću i sve nas pobiti. Sat vremena poslije toga, moja se svekrva objesila”, prisjetila se Zinka Topić.

 Posljednji svjedok na ovom ročištu trebao je biti Meho Topić, svekar svjedokinje Zinke Topić, međutim, nakon što predsjedavajući Sudskog vijeća Hamo Kebo nije uspio s njim ostvariti komunikaciju, saslušanje svjedoka je prekinuto.

 Suđenje Jarku je odgođeno na neodređeno vrijeme, dok Kantonalni sud u Mostaru utvrdi vrijeme kada bi mogli svjedočiti preostali svjedoci u ovom predmetu.

S.G.

 

Povezani članci

This post is also available in: English