Članak

Mladić: Kršenje prava optuženog

2. Septembra 2011.00:00
Odbrana Ratka Mladića usprotivila se prijedlogu Haškog tužilaštva za razdvajanje optužnice na dva dijela, istaknuvši kako bi se time “narušila prava optuženog”.

This post is also available in: English

Branko Lukić, glavni branilac nekadašnjeg načelnika Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS), u podnesku Sudskom vijeću zatražio je da se odbije kao neosnovan prijedlog Optužbe da se optužnica protiv Mladića podijeli na dva dijela, od kojih bi se jedan odnosio na genocid u Srebrenici.

Tužilaštvo u Haagu je u augustu ove godine zatražilo da važeća jedinstvena optužnica protiv Mladića bude podijeljena na dvije, te da budu održana dva suđenja, od kojih bi se prvo odnosilo na dešavanja u Srebrenici u julu 1995., a drugo na genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja od 1992. do 1995. godine.

Mladićeva Odbrana istakla je da je ovaj prijedlog Tužilaštva Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY) “suprotan pravilima Tribunala i zakonu koji je važio u vrijeme navodnog počinjenja djela”.

Branilac Lukić je također istakao kako bi se razdvajanjem optužnice na dva dijela “dovela u pitanje presumpcija nevinosti optuženog Mladića”.

“Zahtjev Tužilaštva za dva suđenja krši pravilo jednakosti strana u postupku, jer stavlja Odbranu u nepovoljan položaj. Zahtjev predviđa da suđenje za Srebrenicu počne odmah, što znači da će Odbrani biti oduzeto vrijeme za pretpretresni period prije drugog suđenja. S obzirom na loše zdravlje optuženog Mladića, on će trebati više, a ne manje vremena za pripremu”, navodi se u podnesku.

Lukić je dodao da ukoliko Tribunal prihvati prijedlog za razdvajanje optužnice, Mladiću treba dodijeliti tri ili četiri dodatna tima za odbranu kako bi se osigurala “pravičnost oba suđenja”.

“Prijedlog za razdvajanje krši prava optuženog na iznošenje efikasne odbrane. Odbrana ističe kako su se dešavanja u Sarajevu i općinama u optužnici desila prije navoda o Srebrenici. Subverzija dešavanja u vremenu i historiji mogla bi dovesti do problema u prezentaciji slučajeva. Odbrana smatra da je nemoguće shvatiti dešavanja u Srebrenici bez shvatanja dešavanja koja su prethodila”, stoji u podnesku Mladićeve Odbrane.
 
Mladić je uhapšen u maju ove godine u Srbiji nakon višegodišnjeg bjekstva.

Haški tribunal će odluku o eventualnom razdvajanju optužnice donijeti naknadno.

D.Dž.

This post is also available in: English